open-navfaktor-logo
search
Hrvatski seizmolog
Kuk: "Potres je bio jači od nekih atomskih bombi, poređenje sa Hirošimom nije pretjerano"
Hrvatski seizmolog Krešimir Kuk ranije je rekao da je vjerovatnije da neće biti više ovako jakih potresa te da nema znakova aktivnosti zagrebačkog rasjeda.
29.12.2020. u 19:40
get url
text

- Iznenadilo nas je u smislu da nismo očekivali da će i zagrebačko epicentralno područje prije nekoliko mjeseci i područje Pokuplja u ovoj godini odraditi svoje seizmičke aktivnosti. Nije nas iznenadilo u smislu da se tamo događaju potresi. Takav je bio i 1909. godine. Mi smo to upozoravali i to jesu, u okolini Zagreba, medvedničko područje, Pokuplje, mjesta gdje su potresi najjači - rekao je Kuk za RTL i dodao:

- Osjetio se i u Sloveniji i čak u Njemačkoj. To je potres velike snage, oslobođena je velika količina energije i ti valovi onda prijeđu i nekoliko stotina kilometara noseći dovoljno energije da zatresu i tamo, zato se osjetio. To je normalna pojava. To je jače od nekih atomskih bombi koje su bile korištene – kazao je Kuk.

Naveo je kako poređenje sa Hirošimom nije pretjerano.

- Da, nažalost, naša gradnja je loša i stara i to je najprije razlog što imamo tako velike štete i žrtve, ali to nam je poznato. Sva novija gradnja, zgrade izgrađene prema savremenim protivpotresnim standardima su ovaj potres istrpile bez problema – istakao je Kuk.

Kuk kaže da je riječ o maksimalnoj jačini koja se na tom području može dogoditi.

- Uvijek nakon jakog potresa dolazi serija slabijih, koja je duža i jači su potresi što je glavni bio jači. Nekad se događa da serija počne slabijim potresima, nazivaju se prethodni potresi tom glavnom. To je nas zadesilo jučer. Imali smo nekoliko jačih potresa, jačih od prosjeka, pa smo se svi ponadali da je to maksimum, ali ovoga puta se pokazalo da je 6.2 magnituda, poput onog 1909. u istom području. Ono što je dobro, ako je išta dobro, jeste da je to maksimalna jačina koja se na tom području može dogoditi. U terminima vjerovatnosti, o kojoj se u seizmologiji ne govori, veća je vjerovatnoća da je ovo bio najjači potres i da će idući biti slabiji – naglasio je Kuk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.