open-navfaktor-logo
search
Ukrajinski ministar
Kuleba: Užas u Buči je samo vrh ledenog brijega, stanje u Mariupolju mnogo je gore
Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kazao je kako je užas u Buči, nedaleko od Kijeva, koju je ukrajinska vojska oslobodila od ruskih snaga, samo "vrh ledenog brijega" i da je stanje u Mariupolju "mnogo gore".
04.04.2022. u 21:04
get url
text

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss i ukrajinski ministar vanjskih poslova Kuleba nakon sastanka u Varšavi održali su konferenciju za medije.

Kuleba je tom prilikom kazao kako je njegova zemlja dobila rat za Kijev, ali da rat još uvijek traje i da se Rusija sprema za veliku ofanzivu na istoku Ukrajine.

Dodao je kako će Rusija pokušati osvojiti nova područja u Donjecku i Lugansku.

- Pokušat će zauzeti Mariupolj koji krvari. Užas koji smo vidjeli u Buči, samo je dio ledenog brijega svih zločina koje je ruska vojska počinila na ukrajinskoj teritoriji, a bez pretjerivanja i sa velikim žaljenjem vam mogu reći da je situacija u Mariupolju, kada se uporedi sa Bučom i ostalim gradovima i mjestima u blizini Kijeva, mnogo gora - rekao je Kuleba.

Dodao je kako Zapad plaćanjem fosilnih goriva, trgovinom s Rusijom, finansijskim transakcijama posredstvom ruskih banaka koje još uvijek nisu isključene iz SWIFT-a, nastavlja hraniti rusku ratnu mašineriju.

- U ime žrtava iz Buče i ukrajinskog naroda od naših partnera tražim da ove sedmice Rusiji uvedu najstrožije sankcije - rekao je Kuleba koji je dodao kako to nije samo njegov poziv, nego i žrtava silovanja, mučenja i ubistava.

Istakao je kako je čuo na desetine hiljada argumenata zašto se pojedine sankcije ne mogu uvesti Rusiji, ali da je vrijeme da se na stranu ostavi oklijevanje i zaustavi ruska ratna mašinerija.

Kolege i strane predstavnike koji još uvijek sumnjaju u to da li je nastavljena trgovina s Rusijom, pozvao je u Buču.

- Sve ih pozivam u Buču kako bi posjetili malo selo, stali ispred masovnih grobnica i vidjeli tijela mrtvih Ukrajinki koje su silovane prije nego što su ubijene, a potom zapaljena kako bi se sakrili tragovi ruskih zločina - rekao je Kuleba.

Dodao je kako ukoliko se neko premišlja da li je potrebno sarađivati s Rusijom, ima sumnje ili argumente, da prvo posjeti Buču, a onda s njim razgovara.

Smatra kako bi, ukoliko bi imali više oružja, ovaj rat mogli prije dobiti i spriječiti Rusiju da počini nove zločine.

Ponovio je poziv o suspenziji članstva Rusije u UN-ovom Vijeću za ljudska prava.

Ministrica Truss je kazala kako nikada neće zaboraviti scene s ulica Buče, nedaleko od Kijeva. Dodala je kako postoje dokazi o tome da su neselektivno ubijani civili, a došlo je i do silovanja i zlostavljanja.

- Omogućit ćemo da počinioci ovih gnusnih zločina budu privedeni pravdi - rekla je Truss te dodala kako će Velika Britanija sa saveznicima ubrzati aktivnosti kako bi se zaustavio rat.

Istakla je kako neće posustati dok počinioci ne budu privedeni pravdi.

- Nakon ovih strašnih zločina, jasno je da Rusiji nije mjesto u Vijeću za ljudska prava i to je odgovornost Velike Britanije i naših saveznika - smatra Truss.

Dodala je kako je s Kulebom razgovarala o povećanoj podršci Ukrajincima.

- To znači više oružja i više sankcija. (Predsjednik Rusije Vladimir, op.a.) Putin mora izgubiti u Ukrajini. U narednim danima ove sedmice sastat će se ministri vanjskih poslova G7 i NATO-a. Moramo obznaniti novi i neophodni val sankcija. Činjenica je da sa Zapada dolazi do priliva novca u Putinovu ratnu mašineriju. To mora stati - mišljenja je Truss.

Vjeruje kako Ukrajinci trebaju dodatno oružje.

- Činjenica je da je čvrstoća jedini pristup koji će biti od koristi - rekla je Truss.

Dodala je kako je potrebno vidjeti da se ruske snage povlače iz Ukrajine i da je ponovo uspostavljen potpuni teritorijalni integritet Ukrajine.

Ukazala je i na potrebu plana da se ponovo izgradi Ukrajina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.