open-navfaktor-logo
search
Od 26. do 28. jula
Kultni festival Slovo Gorčina oživjet će rodni grad Maka Dizdara
Cilj festivala je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno. To su susreti koji nastoje da simbolično predstave područje, region i državu Bosnu i Hercegovinu na platformi zajedništva uz stalnu težnju ka opšteljudskom humanitetu
16.07.2019. u 20:02
get url
text
Detalj sa pres-konferencije

Festival kulture Slovo Gorčina, ove godine, bit će upriličen od 26. do 28. jula u Stocu, istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji upriličenoj u ambijentu Makove hiže u ovom hercegovačkom gradu.

Festival je to koji traje od 1971. godine i bio je prepoznatljiv kulturni događaj u bivšoj državi. U ratu je doživio stanku od nekoliko godina. Podsjetimo, Festival je zagovarao veliki bosanskohercegovački pjesnik Mak Dizdar još 1970. godine, u želji da objedini cjelokupno bh. i jugoslovensko umjetničko stvaralaštvo. Cilj festivala je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno. To su susreti koji nastoje da simbolično predstave područje, region i državu Bosnu i Hercegovinu na platformi zajedništva uz stalnu težnju ka opšteljudskom humanitetu.

Gorčin Dizdar, Predsjednik OU Udruženja Slovo Gorčina predstavio je ovogodišnji program festivala, koji je sublimacija književnosti, likovne umjetnosti, muzike, VJ-inga, fotografije, filozofije…

Festival će svečano biti otvoren na nekropoli stećaka Radimlja kod Stoca 26. jula.

Važna stavka festivala je i Stolački ljetnji univerzitet, koji se organizuje u saradnji sa Fondacijom Friedrich Eber, u sklopu projekta SEE Democratic Left (Demokratska ljevica jugoistočne Evrope), a čija je ovogodišnja tema "Otpor". Predavači na univerzitetu će biti Štefica Galić, prof. Dragan Markovina i prof. Alen Brlek.

Dizdar je predstavio i Bilten Slovo Gorčina (dvobroj 2018/2019), koji su uredili Matija Bošnjak i Nenad Rizvanović i govorio o značaju jedne ovakve publikacije u vrijeme kada časopisi izumiru, a mjesto susreta umjetnosti sa kritikom i publikom preuzimaju festivali i online mediji.

Mile Stojić, predsjedavajući žirija na konkursu za dodjelu književne nagrade Mak Dizdar, istakao je da mladi danas mnogo čitaju i da jako dobro pišu. Stojić je ovu nagradu dobio prije 40 godina i kao mladom pjesniku, bila mu je izuzetno značajna.

Ove godine je pristigao rekordan broj rukopisa za prvu neobjavljenu zbirku poezije, njih 54, a 10 najboljih su pozvani na festival, gdje će biti proglašeni dobitnici prve tri nagrade.
Posljednji dan festivala bit će upriličena promocija zbirke poezije "Prostori", autorice Željane Vukanac, prošlogodišnje pobjednice konkursa.

Muamer Tucaković iz Stoca, koji već drugu godinu volontira na festivalu, istakao je da Slovo Gorčina vraća život u ovaj pomalo zaboravljen i marginalizovan grad, te mladim ljudima daje nadu i dobar primjer da se u malim sredinama mogu napraviti značajne stvari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.