Kulturološki program MESS-a: Modul memorije 6. aprila otvara dokumentarac "Saraj'vo"

Objavljeno: 04.04.17 u 18:29

Dokumentarni film “Saraj'vo“ direktora fotografije, Mustafe Mustafića, u četvrtak, 6. aprila u 21 sat u Kinu Meeting Point otvorit će 22. izdanje kulturološkog programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul memorije. 

Mustafić: Poznati direktor fotografije
Mustafić: Poznati direktor fotografije

“Saraj’vo“ priča neispričane sarajevske priče, slika svakodnevne gradske rituale i iz neotkrivenih uglova otkriva obične i neobične sarajevske dane i stanovnike. “Saraj’vo“ je autorski omaž gradu i svjedočanstvo o fragmentu vremena, ali i lična, sasvim intimna slika jednog Sarajlije.

Promovisanje kulture sjećanja

Ovogodišnji Modul Memorije nastavit će tradiciju promovisanja kulture sjećanja, a bit će upriličen od 6. aprila do 9. maja u Sarajevu, Zenici i Konjicu. Na repertoaru će biti predstave, projekcije filmova, izložbe fotografija i promocije knjiga.

- Modul tematski kao i uvijek, u prvom planu ima sudbinu običnog čovjeka i upravo tog običnog čovjeka smješta u središte Kosmosa. Programi Modula memorije nas podsjećaju da životna iskušenja pa i ona najgora, služe da u sebi potražimo nas same, da budemo odgovorni ljudi koji po svaku cijenu brane trajne humane vrijednosti, među kojima su suosjećanje i slavljenje različitosti i suživota kao dara- istakao je direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković.

U Galeriji Java 8. aprila u 19 sati bit će upriličena izložba fotografija “Rohingya“, fotografa Davida Verberckta, a ostatak filmskog programa činit će projekcija filma “Sjećanje na druge“, slovenske umjetnice Ane Čigon koja će se održati u kinu Meeting Point u četvrtak 27. aprila u 19 sati.

U posebnom fokusu ovogodišnjeg programa bit će promocije knjiga. Tako će 25. aprila u Pozorištu mladih Sarajevo sa početkom u 18 sati, biti prezentirana knjiga “Žena koja pjeva / Zgarišta“, libanonsko-kanadskog autora, Wajdia Mouawada. Mala scena Sead Bejtović Malecni bit će mjesto promocije još dvije knjige - “Teatar u ratnom Sarajevu 1992-1995.“ autora Davora Diklića i monografija “Žene opkoljenog Sarajeva“ nedavno preminulog fotografa Hidajeta Delića.

Ulaz besplatan

U teatarskom dijelu programa publika će moći pogledati dvije predstave. Komad “Naš razred“ reditelja Dine Mustafića, na sceni Kamernog teatra 55 igrat će 20. aprila sa početkom u 20 sati dok će predstava “Moja fabrika“ u režiji Selme Spahić, igrati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici u utorak, 25. aprila od 19 sati i 30 minuta.

Održavanje 22. Modula memorije podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija Heinrich Böll, Grad Sarajevo, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, a realiziran je u saradnji sa: filmskom i TV produkcijskom kućom SCCA/pro.ba, Pozorištem mladih Sarajevo, Kamernim teatarom 55, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, Galerijom Java, Narodnim univerzitetom Konjic, ForumZFD te Mrežom za izgradnju mira.

Ulaz na sve sadržaje Modula memorije osim pozorišnih predstava i projekcije filma “Saraj'vo“ je slobodan.