open-navfaktor-logo
search
Različita pravila
Kupanje u burkiniju je dopušteno u Sarajevu i Konjicu, ali ne i na Panonskim jezerima u Tuzli
Na nekim kompleksima bazena, ali i na Panonskim jezerima u Tuzli zabranjeno je kupanje u burkiniju, kombinaciji više odjevnih predmeta poput marame, tajica i tunike, koji muslimanskim vjernicama zamjenjuje klasični kupaći kostim.
26.07.2021. u 21:15
get url
text

Tako je bh. rediteljica Nejra Latić-Hulusić jučer doživjela neugodnu situaciju u Tuzli, kada joj je na kompleksu Panonskih jezera zabranjeno kupanje u burkiniju. Ona je svoje razočarenje podijelila sa prijateljima na Facebooku.

Iz Pannonice, koja upravlja ovim komplesom, kažu da na njihovim jezerima nije dozvoljeno kupanje u odjeći ili kupaćoj opremi koja nije u skladu s propisanom, što je navedeno u izvodu iz pravilnika o kućnom redu o propisanoj opremi za kupanje gostiju, koji je vidno istaknut na sve tri ulazne kapije.

I na njihovoj stranici na internetu stoji da je zabranjen ulaz u krug kompleksa bez dnevne, sedmične, mjesečne ili sezonske ulaznice, zabranjeno je unošenje oružja, alkoholnih pića, staklene ambalaže i metalnih konzervi, obavezno je tuširanje prije ulaska u vodu, te je zabranjeno kupanje u odjeći i obući.

- Dozvoljeno je kupanje u samo za to prikladnoj odjeći. Muško plivačko odijelo ne smije ići iznad pupka i ispod koljena. Žensko plivačko odijelo ne smije pokrivati vrat ili prelaziti preko ramena, kao ni ispod koljena - stoji u pojašnjenju na njihovoj web stranici.

Iz Pannonice ističu da pravilnik o kućnom redu u ovom obliku egzistira od 2009. godine, pravilo o kupaćoj opremi se primjenjuje od 2003. godine i dobro je poznato svim zaposlenicima, a posebno zaposlenicima spasilačko-redarske službe i zaposlenicima na prodaji ulaznica. Termalna rivijera je jedan od najvećih kompleksa bazena u našoj zemlji i na njemu se svakodnevno kupaju hiljade ljudi.

- Kod nas je dopušteno kupanje u burkiniju. Nemamo nikakvih zabrana po tom pitanju. Iskrena da budem, to nije česta pojava na našim bazenima – kaže Nermina Sefer, direktorica Hotela Hills i Termalne rivijere.

Nermina Sefer

Zabrana nema ni na bazenu Aqua Park u Konjicu.

- Kod nas nema zabrana. Svi su dobrodošli – kaže Edin Duranović, jedan od zakupaca bazena u Konjicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.