Kupanje u ledenoj rijeci: Nesvakidašnja borba protiv umora i bolesti

Objavljeno: 03.01.17 u 09:30

Nekolicina stanovnika jednog od najhladnijih gradova svijeta Astane bacaju se u ledenu rijeku Išim zbog, kako kažu, borbe protiv lijenosti i hroničnog umora. Smatraju da kupanje u ekstremno hladnoj vodi jača imunitet i ubrzava cirkulaciju.

Članovi kluba "Morževi"  koji se nalazi u Astani, otvarajući bazene na ledu debljine skoro deset centimetara, svake zime organizuju kupanje u ledenoj vodi. Sve počinje "otvaranjem" leda, a potom se najsmjeliji kupači zagrijavaju trčeći oko rijeke, nakon čega slijedi kupanje u ledenoj vodi.

U prostorijama kluba služe se biljni čajevi, dok iskusni “morževi” prenose svoje znanje mladima i daju im savjete za zdrav život. Članovi kluba ističu da redovno kupanje u ledenoj vodi ubrzava cirkulaciju i jača imunitet.

Asker Piriyev, koji je već pet godina član kluba, kazao je da je prije kupanja u ledenoj vodi pokušavao ojačati tijelo polijevajući se hladnom vodom, međutim, to nije bilo dovoljno.

Ističući da je uočio mnoge promjene na svom tijelu nakon što se počeo kupati u ledenoj vodi, Piriyev je rekao kako “nema više hronične lijenosti i umora kao ranije. Otkako sam se počeo kupati u ledenoj vodi, nisam se niti jednom prehladio.”

U klubu se nalaze članovi od četiri do 77 godina. Piriyev ističe kako član od 77 godina bos trči po snijegu i ostaje u ledenoj vodi po pet do deset minuta, dok mladi izdrže samo nekoliko sekundi.

Govoreći da je se čak i na minus 40 kupao u ledenoj vodi Piriyev navodi i kako “ljudi nisu svjesni svoje moći. Ni ne pokušavaju otkriti svoje potencijale iako postoji mnogo načina za to, jedan od najlakših jeste ulazak u ledenu vodu, kao što i mi radimo.”

Jedna od članica je i pedesettrogodišnja Svetlana Borisenko koja je u klubu već sedam godina.

- Tražila sam nešto da pobijedim osjećaj nedovoljnosti. Dvoumila sam se između padobrana i ledene vode, da bih se na kraju ipak odlučila za ledenu vodu - kazala je.

Borisenko je istakla da je prvi skok u ledenu vodu bio popraćen strahom, dok je strah kasnije zamijenilo uživanje.

Navodeći da ledena voda djeluje kao anestezija Borisenko kaže da ne želi da zimi dođe kraj i dodaje da sa ostalim članovima kluba nakon kupanja u ledenoj vodi trče, a potom i leže u snijegu.

Potvrđujući tvrdnje Piriyeva, Borisenko također kaže da se nije niti jednom prehladila otkako se počela kupati u ledenoj vodi.