open-navfaktor-logo
search
Uputili niz prijava
Kuprešaci pozvali ministra Dedića da ih zaštiti od medvjeda
Kupreški pčelari upozoravaju kako su u proteklom razdoblju uputili niz prijava zbog štete koju su medvjedi počinili, nakon čega su na teren izlazila povjerenstva i sačinjavala zapisnike, ali ništa konkretno nije učinjeno kako bi se suzbila opasnost od medvjeda
17.10.2019. u 17:46
get url
text

Kupreški pčelari uputili su otvoreno pismo federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinu Dediću u kojem ga upozoravaju kako u proteklom razdoblju nije učinjeno ništa kako bi se pčelari, ali i sami stanovnici Kupresa zaštitili od medvjeda koji se u posljednje vrijeme sve više približavaju naseljenim mjestima u toj općini.

Pčelari u otvorenom pismu podsjećaju da je Zakonom o lovstvu mrki medvjed zaštićen u uzgojnim područjima, a jedno od tih područja je i općina Kupres.

U spomenutom zakon navodi se kako se zaštićena divljač može odstrijeliti, odnosno njen broj smanjiti bez obzira na vrijeme zaštite i godišnji plan gospodarenja, ako postoji opasnost po život i zdravlje ljudi ili za državnu imovinu i za imovinu građana.

Odobrenje za smanjenje broja divljači i način izvršenja izdaje federalni ministar na temelju zahtjeva zainteresiranih, a po pribavljenom mišljenju korisnika lovišta i mjerodavne veterinarske službe.

Kupreški pčelari upozoravaju kako su u proteklom razdoblju uputili niz prijava zbog štete koju su medvjedi počinili, nakon čega su na teren izlazila povjerenstva i sačinjavala zapisnike, ali ništa konkretno nije učinjeno kako bi se suzbila opasnost od medvjeda.

- Tražimo odgovor kako ćete zaštiti građane Kupresa jer medvjed ulazi u uže gradsko područje, šeće se ulicama, uništava voćnjake. Šta će biti ukoliko (ne daj Bože) napadne djecu i ljude? Da li ćete ga i onda štititi i ko će odgovarati? Stoga, apeliramo na Vas da poduzmete sve aktivnosti zakonom propisane da se građani oslobode straha od medvjeda koji je vidno prisutan u gradu i ne oglušite se na ovo otvoreno pismo - navodi se na kraju otvorenog pisma upućenog ministru Dediću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.