Kupujete polovan mobitel: Evo kako ćete provjeriti da li je ukraden

Objavljeno: 17.05.17 u 09:23

Želite da kupite polovan mobitel, a srahujete od toga da je ukraden? Ovako ćete provjeriti njegov status...

 

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Mobilni operateri i različite organizacije širom svijeta već neko vrijeme pružaju mogućnost lova na ukradene uređaje kroz IMEI kod, jedinstven za svaki uređaj.

Ovi kodovi se ponekad nalaze na stražnjoj strani uređaja, ponekad u odjeljku gdje je smještena baterija, a ponekad na samoj kutiji proizvoda. Ako ništa od toga nije dostupno, po paljenju uređaja IMEI je moguće vidjeti otipka li se u dialer (brojčanik) kod *#06#.

Naznake za sumnju o ukradenom uređaju mogu biti ako prodavač nema originalnu kutiju, ili se IMEI kod na kutiji ne podudara s onim na samom uređaju pri tipkanju koda *#06#. Izostanak punjača/kabla ili slušalica koje su možda stigle u izvornom pakiranju s mobitelom nisu toliko jasan znak da je riječ ukradenom uređaju.

Također postoje međunarodni servisi putem kojih možete provjeriti da li su telefoni ukradeni, koji funkcioniraju neovisno o proizvođaču i modelu mobitela. Jedan takav servis je IMEIPro, koji funkcionira u praktički svim zemljama svijeta i uz navedenu preciznost od 99,9 posto. Ako je uređaj prijavljen kao izgubljen ili ukraden bilo gdje u svijetu, najvjerovatnije će biti u ovoj bazi podataka, prenosi Tportal.