Kurić: Odluka o izmjeni tarifa administrativnih taksi je nož u leđa kulturi BiH

Objavljeno: 14.06.17 u 14:40 Autor: M. Ču.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić upozorio je na današnjoj pres-konferenciji da je Odluka o izmjeni tarifa administrativnih taksi koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a čijom primjenom je došlo do značajnog povećanja cijene izdavanja potvrde o prijavi rada za sve gostujuće, inostrane umjetnike, nož u leđa kulturi naše zemlje.

Kurić: Nepažnja i bahatost prema kulturi FOTO: M. Živojević
Kurić: Nepažnja i bahatost prema kulturi FOTO: M. Živojević

- To je nož u leđa institucijama kulture i svim manifestacijama u oblasti kulture, ne samo u Kantonu Sarajevo, nego u cijeloj BiH. I siguran sam da će ova odluka u mnogome donijeti loš imidž kulturi. O čemu se zapravo radi? Dosadašnja potvrda o prijavi rada prije donošenja ove odluke iznosila je pet KM, a sada će iznositi 100 KM. Očigledno u Vijeću ministara nemaju sluha za ovakve stvari, jer hipotetički to znači, na konkretnom primjeru Međunarodnog teatarskog festivala MESS, koji je dosad izdvajao 1.000 KM u te svrhe, dakle za 200 gostujućih umjetnika, a sada će morati izdvojiti negdje oko 20.000 KM. Ne znam koji je argument predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića i ostalih nadležnih u Vijeću ministara da ovako paušalno donesu ovu odluku. Znamo da moraju odrediti taj tarifni administrativni sistem, ali da toliko nepažnje i bahatosti imaju prema kulturi, to baš i nismo znali - istakao je Kurić.

Istakao je da im je 29. maja poslao dopis u kojem im je sugerisao da se odluka stavi van snage.

- Mi smo sugerisali da to promijene, ali do dana današnjeg se ništa nije promijenilo. Ovo direktno dovodi u pitanje opstanak niza kultrnih programa i sadržaja naše zemlje i ovim putem apelujemo na predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića da stave van snage ovu odluku, da li da je koriguju, promijene, ili da idu izmjene zakona o strancima gdje će tačno definisati izuzeća umjetnika u članu 77 - naglasio je.

Na novinarsko pitanje šta su iz Vijeća ministara naveli u obrazloženju kod donošenja odluke o izmjeni tarifa administrativnih taksi koja je na snagu stupila 13. maja, odgovorio je da su istakli kako će to "rezultirati pozitivno na budžet institucija BiH", s čim se on svakako ne slaže.