open-navfaktor-logo
search
Kosovski premijer
Kurti: Kad pogledam Kijev, čini se da je u pripremi još jedno Sarajevo 90-ih
Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da se Zapadni Balkan suočava sa povećanim rizikom od vojnog sukoba zbog situacije u Ukrajini.
04.03.2022. u 09:20
get url
text

Kurti je rekao da ova opasnost dolazi pošto Rusija ima utjecaj u Srbiji, te on smatra da bi Rusija, "umjesto da sama otvori novi vojni front, preko Moldavije ili baltičkih država, vjerovatnije iskoristila Srbiju kao posrednika i koristila njenu vojsku za širenje na Zapadnom Balkanu"

Kosovski premijer ovo je izjavio za britanski Independent.

List dodaje da je na graničnom prijelazu na sjeveru Kosova "prošle jeseni bilo gomilanja trupa, tenkova i borbenih aviona MiG, kao eskalacija zbog spora sa Srbijom oko registarskih tablica vozila".

Kurti je za Independent ponovio da Kosovo želi da što prije bude dio NATO-a, a i da "insistira na tome da NATO bude mnogo budniji nego što već jeste".

Jer, rekao je on, "u Moskvi je moćan vođa koji sam sebi odsijeca svoje puteve za bjekstvo i deeskalaciju. Da bi osigurao svoju političku budućnost, on zato mora da ide naprijed, a ne da traži mir".

Britanski list piše o sličnosti ratova u Bosni i Hercegovini i na Kosovu 1990-ih i sada u Ukrajini, i da to govore i kosovski zvaničnici.

- Ova ruska invazija, ova vojna agresija više nije politička. To je genocid. Uočava se genocidna namjera koja rezultira u logističkim i demografskim aspektima. Kada vidim šta se dešava u Kijevu, čini se da je u pripremi još jedno Sarajevo - dodao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.