open-navfaktor-logo
search
Kosovo
Kurti postavio šest uvjeta za formiranje Zajednice srpskih općina
Kosovski premijer Albin Kurti kazao je danas tokom sjednice Skupštine Kosova da se Zajednica srpskih općina (ZSO)  može razmotriti pod šest uvjeta, a prvi je da mora biti u skladu s Ustavom Republike Kosovo.
02.02.2023. u 13:01
get url
text

Kako je kazao Kurti, drugi uvjet je da zajednica ne može biti jednonacionalna odnosno da mora promijeniti ime i ne može imati nikakva izvršna ovlaštenja, te da služi isključivo saradnji između općina, na osnovi Zakona o lokalnoj samoupravi.

Prema njegovim riječima, prava nacionalnih manjina i relevantni mehanizmi zaštite trebaju osnažiti načelo reciprociteta između dvije države, te uzeti u obzir evropske standarde i modele.

Kurti insistira da se prije osnivanja ZSO "ugase nelegalne strukture Srbije na sjeveru i predaju svoje ilegalno oružje".

Kosovski premijer je podsjetio da je ZSO dio konačnog sporazuma i provest će se tek nakon međusobnog priznanja.

Na kraju Kurti je istaknuo da "predsjednik Srbije Aleksandar Vučić treba povući pisma upućena državama članicama EU da ne prihvate zahtjev Kosova za članstvo u EU", prenose Reporteri.

VEZANI TEKST - Vučić na posebnoj sjednici Narodne skupštine o Kosovu: Ne postoji izbor Vučić ili Srbija, predaja nije opcija

U Beogradu je u toku sjednica Skupštine Srbije tokom koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da svrha sjednice nije da se prebaci odgovornost na parlament i građane, već da kao predsjednik otvoreno kaže koji su izazovi pred Srbijom i šta predstoji srpskom narodu.

- Dolazim iz osjećaja dužnosti da kažem šta se događa, kako bi građani mogli procijeniti kakve su posljedice naših postupaka, a i što je to za što se borimo. Ukazat ću na sve najlošije tačke francusko njemačke inicijative i neću ništa sakrivati, jer hoću da budem odgovoran i pošten - rekao je Vučić pred zastupnicima.

On je dodao da će u vezi s francusko-njemačkim planom "biti vremena za odluke", kao i da ne smije iznositi cio plan, ali da će iznijeti "sve ono što je najgore za Srbiju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.