Kurti je sa Mehmedovićem razgovarao o dešavanjima u regionu, opasnostima koje prijete Zapadnom Balkanu, posebno nakon ruske agresije i invazije na Ukrajinu, koja traje već godinu, te destruktivnoj ulozi zvaničnog Beograda u regionu, koji se nije udaljio od Miloševića i Putina, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Pored ostalog, Kurti ga je obavijestio da je nedavno Vlada Kosova odobrila tri potpisana sporazuma u ​​okviru Berlinskog procesa za slobodno kretanje ličnim kartama, za priznavanje profesionalnih kvalifikacija ljekara, stomatologa i arhitekata i za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija širom Zapadnog Balkana.

- Ovi sporazumi će omogućiti građanima Kosova i Bosne i Hercegovine da slobodno putuju jedni ka drugima bez potrebe za vizama i samo sa ličnim kartama - naveo je Kurti.

Razgovarano je o koristima koje će ovi sporazumi donijeti građanima dvij zemlje i pozitivnom utjecaju na odnose Kosova i Bosne i Hercegovine kao i o potrebi daljeg angažovanja u oblasti regionalne saradnje i iznalaženja rješenja za važna pitanja koja se odnose na region.