Kurtulmus: Zadovoljni smo "pozitivnim signalima" iz Bijele kuće

Objavljeno: 26.02.17 u 10:26

Vidimo da naš trud donosi neke pomake, ili, u najmanju ruku, vidimo da je indolentnost prethodne administracije Baracka Obame iza nas. Pozdravljamo to i nadamo se da će i rezultati uslijediti, kazao je zamjenik turskog premijera Kurtulmus.

Numan Kurtulmus
Numan Kurtulmus

Zamjenik premijera i glasnogovornik Vlade Republike Turske Numan Kurtulmus izjavio je kako je Turska zadovoljna "pozitivnim znacima“ koje šalje administrcija američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi s izručenjem Fetullaha Gulena, vođe terorističke organizacije FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Ističući kako zvanična Ankara agilno radi na procesu vezanom za ranije upućeni zahtjev za izručenje vođe terorističke organizacije koja je u julu prošle godine izvela pokušaj vojnog udara u Turskoj, Kurtulmus je kazao kako nova američka administracija šalje pozitivne signale.

"Vidimo da naš trud donosi neke pomake, ili u najmanju ruku vidimo da je indolentnost prethodne administracije Baracka Obame iza nas. Pozdravljamo to i nadamo se da će i rezultati uslijediti", kazao je Kurtulmus.

Kurtulmus se također osvrnuo i na saradnju SAD-a s terorističkom grupom PYD/YPG koja je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK, a s kojom SAD sarađuje u borbi protiv ISIS-a.

"SAD mora odlučiti želi li sarađivati s terorističkom grupom od tri ili pet hiljada terorista ili želi sarađivati sa politički i ekonomski stabilnom Turskom s populacijom od 80 miliona. Moraju napraviti taj izbor, a čini nam se da se sve više i više slažu s nama", poručio je Kurtulmus.