Kvalifikacije za SP 2019. godine: Rukometni Zmajevi među nosiocima

Objavljeno: 14.07.17 u 12:08

Evropska rukometna federacija (EHF) objavila je šešire pred žrijeb kvalifikacionih grupa za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Njemačkoj i Danskoj.

Bh. rukometaši u šeširu broj 1
Bh. rukometaši u šeširu broj 1

Rukometna reprezentacija BiH se nalazi među nosiocima, zajedno sa selekcijama Litvanije, Holandije, Portugala, Rusije i Rumunije, javlja Anadolija.

Ovo je veoma važno, pred žrijeb 18. jula, za Bilala Šumana i njegove izabranike, jer će u kvalifikacionoj grupi izbjeći najjaču reprezentaciju Rusiju, ali zato za rivala može dobiti Poljsku koja je svrstana u drugi šešir. Selekcije, njih 23, u kvalifikacijama će biti podijeljene u šest grupa, pet će ih biti sa četiri, a jedna sa tri tima. U naredni krug kvalifikacija plasirat će se samo prvoplasirane reprezentacije iz svake od šest grupa.

Evropske kvalifikacije za SP igraju se u dvije faze. Nakon grupne, slijedi baraž u kojem se reprezentacijama iz kvalifikacija priključuje 12 učesnika Evropskog prvenstva, koje će se početkom 2018. godine održati u Hrvatskoj. Najbolje plasirana selekcija sa EURO 2018 izborit će direktan plasman, koji su već kao domaćini osigurali Danska i Njemačka.

Plasman na SP 2019. godine iz Evrope već su osigurali aktuelni svjetski šampion Francuska. S obzirom na to da su Danci, Nijemci i Francuzi među učesnici EP u Hrvatskoj, plasman na SP će osigurati neka od preostalih 13 selekcija učesnica. Preostalih devet, od ukupno 13 evropskih mjesta, popunit će pobjednici dvomeča u baražu.

Utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igrat će se od kraja oktobra ove do 14. januara naredne godine. Prve utakmice baraža zakazane su za period između 8. i 10. juna, revanši će se igrati od 12. do 14. juna 2018. godine.