open-navfaktor-logo
search
Predsjednik OKBiH
Kvesić: Lani Pudar ćemo omogućiti što bolje pripreme za nastup na Olimpijskim igrama
Mlada mostarska plivačica iz Kluba vodenih sportova Orka Lana Pudar u petak je na plivačkom mitingu u Beogradu isplivala "A" olimpijsku normu u disciplini 100 metara leptir i postigla najbolji rezultat u historiji bosanskohercegovačkog plivanja.
13.03.2021. u 16:43
get url
text

Zajedno sa svojim trenerima Pudar je napravila veliko sportsko čudo. Postala je prva plivačica iz BiH koja je isplivala "A" olimpijsku normu, a njen rezultat 57:37 je drugi najbolji rezultat na svijetu u toj disciplini u ovoj godini.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OKBiH) Marijan Kvesić za Fenu je kazao da je ta talentovana i vrijedna 15-godišnja djevojčica izuzetno obradovala cjelokupunu sportsku javnost u našoj zemlji.

- Lana Pudar je svojim rezultatima već ranije skrenula pozornost na sebe. Ona je i potpisnik stipendije olimpijskih nada zajedno sa ostalih deset naših mladih sportista. Kako je sada ostvarila izuzetan rezultat mi ćemo, shodno već ranije donesenoj odluci Izvršnog odbora OKBiH, dogovoriti njen dolazak u Sarajevo da potpiše ugovor o olimpijskoj stipendiji, kao što smo to uradili sa još troje naših sportista, koji su također ostvarili vrhunske rezultate. Nastojat ćemo da pomognemo Lani s određenim sredstvima, kako bi joj omogućili što kvalitetnije pripreme da bi bila potpuno sprema za nastup u Tokiju - kazao je Kvesić.

Naveo je da je sada troje bh. sportaša ostvarilo olimpijske norme - atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer, judašica Larisa Cerić, a njima se u petak priključila i Lana Pudar.

- U OKBiH očekujemo da ćemo na Olimpijskim igrama imati sedam do osam sportista. Vjerujemo da će se ovim četvoro sportaša priključiti i predstavnik iz muškog plivanja, kao takmičari iz streljaštva, tenisa i taekwondoa koji bi u narednom periodu trebalo da postignu rezultate koji bi im omogućili nastup u Tokiju - kazao je Kvesić za Fenu.

Ljetne olimpijske igre, koje su prošle godine odgođene zbog pandemije, održat će se od 23. jula do 8. augusta 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.