open-navfaktor-logo
search
Egipat
Lagumdžija na Al Azharu: Muslimani su dio evropskog identiteta
Veliki imam Al Azhara Šejh Ahmed el Taib se zahvalio dr. Lagumdžiji posebnim priznanjem i medaljom Al Azhara i Muslimanskog savjeta mudraca
25.10.2018. u 08:59
get url
text

Na poziv Velikog imama Al Azhara Šejha Ahmed el Taiba dr. Zlatko Lagumdžija boravio je u Kairu na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Islam i Zapad – različitosti i integracije".

Konferencija  je okupila veliki broj vjerskih lidera, akademske zajednice i političkih ličnosti iz velikog broja zemalja.  Njihov cilj je bio nalaženje zajedničkih pogleda u odnosu na Islam i Zapad kako bi se pospješila integracija muslimanskih zajednica u države i društva u kojima danas žive.

Veliki imam Al Azhara Šejh Ahmed el Taib se zahvalio dr. Lagumdžiji posebnim priznanjem i medaljom Al Azhara i Muslimanskog savjeta mudraca, za  doprinos njihovoj inicijativi za "Dijalog između Istoka i Zapada", te izrazio nadu u nastavak uspješne saradnje na osnovu konkretnih predloženih projekata.

Plenarne sesije su prilog debati na teme kao što su "Promocija veza između Islama i Zapada" i "Status i uloga religije u odnosu na rastući nacionalizam, populizam  i etnocentrizme".

Kao uvodničar na plenarnoj sesiji "Državljanstvo kao rješenje tenzija između Muslimana i ostalih Evropljana" dr. Lagumdžija je ukazao na "povezanost budućnosti Bosne i Hercegovine sa sudbinom EU zasnovane na vrijednostima na kojima je nastala".

-Višestruki identiteti muslimana koji pored toga imaju identitete Bošnjaka, Bosanaca i Evropljana su bogatstvo, a ne njihova slabost. Zajedno sa kršćanstvom i judaizmom, islam predstavlja sastavni dio evropskog naslijeđa i vrijednosti koje su neizostavni dio zajedničke budućnosti. U protivnom svi zajedno nemamo šansi u vremenu i izazovima  koji su pred nama.

Naša realnost je da oko dva miliona muslimana koji čine skoro polovinu stanovnika Bosne i Hercegovine žele da žive u kao građani u sekularnoj državi i društvu zajedničkih vrijednosti. U isto vrijeme oni se ne plaše majorizacije kao građani u Evropskom domu sa više od pola milijarde "velike većine nemuslimanskih građana". Naprotiv, oni traže put ka zajedničkoj budućnosti građana ponosnih na svoje  višestruke identitete - istakao je Lagumdžija.

Primanje zahvale od Velikog imama Šejh Al Azhara

U drugom dijelu svog izlaganja dr. Lagumdžija je govorio o načinu nastajanja, sadržaju i posljedicama potpisivanja jedinstvenog dokumenta nastalog prije tri godine pod nazivom "Sarajevska zajednička izjava o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma" kao ilustraciji uspješne i odgovorne saradnje bitnih društvenih aktera.

Na bazi ovog dokumenta Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa državnim i međunarodnim institucijama i prijateljskim zemljama je organizirala program usmjeren na obrazovanje i prevenciju nasilnog ekstremizma kao i deradikalizaciju  pojedinaca i najugroženijih dijelova društva.

Ovaj pristup pokazuje da je uspjeh moguć kada institucije djeluju u skladu sa odlučnim "društvenim dogovorom" ključnih aktera i presjeka cjelokupnog društva koji dijele zajedničke ciljeve, vrijednosti, odgovornost i akciju. Ovo je bio izvrstan primjer koji je jasno pokazao da "kada ima volje ima i načina".

Na pitanje da li smo u stanju kreirati društva zajedničkih vrijednosti sa višetrukim identitetima slaveći različitosti kao svoje prednosti, a ne kao svoju slabost i prokletstvo dr Lagumdžija je zaključio: "Svjestan stanja u kojem se nalazi današnja civilizacija, kao realista, ja sam pesimista. Vođen snagom želje, sa uvjerenjem, strašću, vrijednostima i vrlinama, ja sam optimista", saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.