open-navfaktor-logo
search
Svjetski mirovni samit
Lagumdžija u Seulu: Presude Karadžiću i Mladiću kao upozorenje cijelom svijetu
Presude Karadžiću i Mladiću za ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, su upozoravajuća slika budućnosti svakoga ko pokrene ratnu zločinačku avanturu. Kako juče, tako i danas i sutra
21.09.2018. u 10:24
get url
text

Obraćajući se na završnom skupu Svjetskog mirovnog samita u Seulu (WARP) pred oko 50.000 aktivista, dr. Zlatko Lagumdžija, na bazi savremenih bosanskohercegovačkih iskustava  je govorio o neophodnosti i načinima prevencije konflikta, te važnosti medjunarodnih presuda za ratne zločine, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

-Presude Karadžiću i Mladiću za ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, su upozoravajuća slika budućnosti svakoga ko pokrene ratnu zločinačku avanturu. Kako juče, tako i danas i sutra.

Nikada se ne smije zaboraviti da ratna razaranja, zločini i genocid nisu dijelo vojnika već prije svega zločinačkih umova i lidera koji zloupotrebljavaju svoje sljedbenike radi ličnih kriminalnih ciljeva upakovanih u populističke mitove i laži. Zato je mir pravda u akciji.

Zločini u Bosni i Hercegovini nisu samo jasan signal za Balkan i Evropu, već i za ostatak svijeta, da je pravda i vladavina prava u društvima zajedničkih vrijednosti najbolji mehanizam sprječavanja konflikata i okretanja ka samoodrživom razvoju - navodi se u saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.