open-navfaktor-logo
search
Intervju za RTS
Lajčak: Bosna i Hercegovina nije uzor funkcionalnosti države
Posebni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kazao je kako Bosna i Hercegovina nije uzor funkcionalnosti države te kako danas treba tražiti rješenja kao bi se ubrzao evropski put ove regije.
15.03.2023. u 10:53
get url
text

Prema njegovim riječima, Republika Srpska bila je odlučena u Daytonu, gdje je glavni cilj bio zaustaviti rat i to treba poštovati.

- Uspjelo se u tome, ali mi danas nismo u ratu. Ne trebamo tražiti ratna rešenja, nego funkcionalna rešenja. BiH nije uzor funkcionalnosti države. Danas tražimo rešenja koja će ubrzati evropski put ove regije - kazao je Lajčak u intervjuu za Radioteleviziju Srbije te dodao kako je to glavna razlika pa ne treba tražiti inspiraciju od ratnih modela.

Bivši visoki predstavnik u našoj zemlji istaknuo je kako je ponosan jer je BiH za vrijeme njegovog mandata potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om te dodao kako u BiH traje neprestana diskusija oko nadležnosti.

Lajčak je u utorak završio dvodnevnu posjetu Beogradu gdje je razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima opozicionih stranka u toj zemlji te istovremeno završio pripreme za trilateralni sastanak u Ohridu koji će se održati 18. marta.

Lajčak je na svom Twitter nalogu napisao da je od Vučića želio čuti komentare o provedbenom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i daljim koracima koji vode ka postizanju dogovora.

- Ja se zalažem da tražimo prihvatljivo rešenje za jednu i drugu stranu. Ne može nas prošlost kočiti na našem putu ka budućnosti. Građani Srbije mogu vjerovati da njihova evropska budućnost nije pitanje desetljeća, pitanje je najbližih godina - kazao je Lajčak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.