open-navfaktor-logo
search
Priznanje
Lajčak dobio počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru
Lajčak je tokom boravka u Mostaru održao predavanje mostarskim studentima, nakon što se sastao s Bešlićem i Čovićem te razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji
12.09.2019. u 14:41
get url
text

Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši predsjedavajući Opće skupštine Ujedinjenih nacija te bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, dobio je titulu počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru te najavio novo zalaganje za BiH na putu ka EU, javlja Anadolu Agency (AA). Rektor Zoran Tomić kazao je kako Sveučilište u Mostaru izuzetno cijeni Lajčakova nastojanja da se ljestvica vrijednosti SUM-a danas može temeljiti samo na prvenstvu nauke, kulture i obrazovanja te da BiH može biti spašena obrazovanjem.

Podsjetio je kako je Lajčak tokom svoga djelovanja u više navrata kazao kako BiH želi vidjeti kao snažnu i perspektivnu zemlju unutar snažne i uspješne Evropske unije te naglasio da te riječi ponajbolje svjedoče o njegovim odnosima prema BiH i svim njezinim stanovnicima.

-Riječ je o čovjeku koji duboko razumije kako je BiH umjesto sistema pomoći potreban sistem partnerstva te da novo vrijeme zahtijeva i nove paradigme, nove politike i nove pristupe. Sveučilište u Mostaru prepoznalo je nastojanje i djelovanje Miroslava Lajčaka te na tim temeljima dodjeljuje počasni doktorat - kazao je rektor Tomić.

Lajčak je zahvalio Sveučilištu u Mostaru na odluci da mu bude dodijeljen počasni doktorat kazavši kako mu to puno znači.

-To visoko cijenim, jer je to sveučilište dobro poznato u svijetu. Isto mi je milo da sam ponovno u Mostaru i da sam iskoristio malo vremena da prošetam kroz Stari grad i Stari most. Toga nije nikad dovoljno i treće naravno političke razgovore - kazao je Lajčak i dodao:

"Nalazimo se u fazi kad Evropska unija mora da donese novu strategiju za ovo područje, za Balkan. Znate da je Amerika izabrala svog specijalnog izaslanika. Evropska unija sad formira novu komisiju i novi komesar mora da predstavi novu strategiju. Ja ću s njim imati sastanak vrlo brzo i zato mi je bitno da imam priliku da ponovno dobijem informacije o tome kakvo je stanje. To redovno pratim, ali ta mogućnost da razgovaram ovdje je jako korisna i mogu samo da ponovim da svi očekuju formiranje Vijeća ministara BiH da bismo mogli da pokrenemo evropski put BiH, jer to je prvi zadatak koji treba ispuniti".

Evropska unija, kako ističe, treba biti jasna i vidljiva na svim prostorima te kako nije tajna da pitanje proširenja EU nije trenutno popularno.

-Imam mišljenje da prvo treba EU da se unutra konsoliduje i da se završi patnje Brexita i pitanje Turske pa tek onda da se počnemo baviti proširenjem. Međutim, smatram da je to greška, da ta dva procesa moraju da idu paralelno, jer mi nemamo taj luksuz da stavimo ovo područje da čeka pet godina, dok mi završimo naše polove. Mi treba da se angažujemo, jer Balkan je dio europskih recenija. Nije to evropski problem niti je to neka usluga koju EU daje ovom području. Zapravo niz evropskih pitanja kojima se bavimo kao što je migracija, borba protiv terorizma, energetska nezavisnost i puno drugih ne možemo riješiti bez aktivnog uključenja naših partnera s Balkana. Zato je za nas jako bitno dan ova komisija vrlo jasno pokaže da će ozbiljno ući u taj proces. Odlazeća komisija je stvarno mogla da odradi bolje posao proširenja, posebno u prvoj polovini svog mandata. Ne želim da sad gubimo ponovno vrijeme. Ja ću da uradim svoje i da iskoristim moj autoritet da se založim da to tako bude - kazao je Lajčak.

Na upit novinara o kritici zbog neuspostave vlasti kaže kako sada ne treba nikakva kritika nego konačno rješenje.

-Dok nema vlasti nema dijaloga. Gdje nema dijaloga nema napretka, nema evropskog puta, nema evropske pomoći i tako dalje. Više je tu pitanje simbolike nego suštine. Ko će da popusti, jer svima je sve jasno, sad ko će da popusti. Ne bi trebalo biti formirano Vijeće ministara da je dobit za nekoga, a gubitak za nekoga drugog, jer svi dobivaju u tome da se formira nova vlast i polazeći iz te filozofije treba da se nađe rješenje - zaključio je Lajčak.

O tome je razgovarao sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

-Razgovarali smo o onome što mi radimo kako bismo otklonili probleme oko uspostave vlasti i dominantno euroatlanske integracije. Mišljenja su usuglašena da drugog puta BiH nema do euroatlanskog puta. Moramo napraviti vidne reforme koje se moraju i prepoznati u našoj agendi kad je u pitanju ekonomski socijalni smisao našeg zajedničkog funkcioniranja izvršne zakonodavne i uopće političke vlasti u BiH i jednako tako funkcioniranje pravne države - kazao je Čović. 

U tim okvirima razmijenili su stajališta.

-Nastojao informirati našeg gosta o tome kako vjerujem da bi moglo doći vrlo brzo do uspostave Vijeća ministara BiH - kazao je Čović navodeći kako je optimizam dio njegovog političkog djelovanja.

Lajčak je tokom boravka u Mostaru održao predavanje mostarskim studentima, a sastao se i s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, koji mu je simbolično uručio ključ grada, koji je i službeni suvenir Mostara, a potom uživao u ljepotama grada na Neretvi i skoku sa Starog mosta koji je izveden u njegovu čast.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.