open-navfaktor-logo
search
Podrška konsenzusu
Lajčak: Predsjedništvo BiH je definiralo kakvu će saradnju BiH imati sa NATO-om
Pored usvajanja Programa reformi BiH, Predsjedništvo BiH je jednoglasno imenovalo Zorana Tegeltiju za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH
19.11.2019. u 16:23
get url
text

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i aktuelni ministar vanjskih poslova Slovačke, te predsjedavajući OSCE-a Miroslav Lajčak prokomentirao je današnju odluku Predsjedništva BiH da usvoji Program reformi BiH, kojim su ispoštovane obaveze zasnovane na ranije usvojenim zakonima i odlukama relevantnih institucija BiH u kontekstu NATO puta.

- Cijenim dogovor koji je Predsjedništvo BiH danas postiglo, deblokirajući formiranje Vijeća ministara BiH i definirajući kakvu saradnju BiH želi imati sa NATO-om, uključujući deblokiranje Pregleda odbrane. Domaći konsenzus je jedini put naprijed. Zaštitimo njegov duh – napisao je Lajčak.

Pored usvajanja Programa reformi BiH, Predsjedništvo BiH je jednoglasno imenovalo Zorana Tegeltiju za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH.

Nakon što Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi Tegeltijino imenovanje, Program reformi će posredstvom Misije BiH u NATO-u biti dostavljen u sjedište Alijanse u Briselu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.