Članovi Inicijative za Stolac uputili otvoreno pismo članovima CIK-a

Objavljeno: 26.10.16 u 11:02

Članovi Inicijative za Stolac uputili su otvoreno pismo članovima Centralne komisije BiH (CIK) zbog činjenice da nije donesena odluka o ponavljanju izbora u Stocu, nakon dešavanja na Lokalnim izborima 2. oktobra ove godine.

 

 

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti.

- Poštovani članovi UO CIK BiH,

S obzirom na to da zvanično već danima ne obrazlažete zbog čega ne donosite odluku o ponavljanju izbora u Stocu, jedini izvor informacija koje građani i građanke Stoca imaju su medijski članci koji su se pojavili sa objašnjenima razloga zbog kojih još niste donijeli odluku, iako ste po zakonu bili dužni.

Mediji navode da su krivične prijave protiv kandidata prepreka odluci o ponavljanju izbora. Želimo vas podsjetiti da optužnice podignute protiv kandidata do sada nisu bile prepreka za kandidaturu na izborima.

Naime, tokom perioda od 2005. godine do 2013. godine, protiv predsjednika HDZ BiH, Dragana Čovica, su bile podignute tri optužnice i vođena su tri postupka. Prva, 2005. godine je podignuta za zloupotrebu službenog položaja, nesavjestan rad u službi i saučesništvo u davanju dara i drugih oblika koristi. U prvom postupku je gospodin Čovic bio osuđen na pet godina zatvora ali je tokom apelacionog postupka pravosuđe veliki dio dokaza izgubilo, te je u novom postupku oslobođen.

Ponovo je 2010. godine optužen za zloupotrebu položaja u drugom slučaju i tek je proces okončan 2011. godine oslobađajućom presudom.

Iste godine u trećem postupku je optužen zajedno sa još šest osoba za zloupotrebu položaja u predmetu vrijednom 4,7 miliona KM ali je oslobođen zbog apsolutne zastare krivičnog gonjenja 2013. godine.

Niti jednom te činjenice nisu uticale na validnost njegove kandidature za najviše pozicije u državi.

S obzirom da za kandidaturu na izborima u BiH krivični postupci, nažalost, nisu prepreka, što je u praksi potvrđeno i gore navedenim primjerom, prepreke za kandidaturu za načelnika i članova opštinskog vijeća ni po kojem osnovu - nema.

Zato vas molimo da budete časni ljudi, radite po zakonu i objavite datum novih izbora.

Molimo vas da to ne bude nakon 20.11.2016. godine. Želimo da Stočanke i Stočani dočekaju praznike, Božić i Novu godinu u miru, navodi se u otvorenom pismu članova stranice "Inicijativa za Stolac".

(Faktor.ba)