open-navfaktor-logo
search
Smrt vođe ISIL-a
Lavrov: Abu Bakr al-Baghdadi je bio američki izum
Naša vojska radi na pronalasku dodatnih dokaza i većina onoga što SAD navodi (o smrti Baghdadija) još uvijek ne možemo potvrditi, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov
02.11.2019. u 10:29
get url
text
get url
text

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je kako je lider terorističke organizacije ISIS Abu Bakr al-Baghdadi bio američki izum. Šef ruske diplomatije gostovao je na ruskom kanalu "Rossiya 24", a tom prilikom se osvrnuo na smrt lidera terorističke organizacije Abu Bakra al-Bagdadija, koji je prošlog vikenda ubijen u američkoj vojnoj operaciji u Siriji.

-Baghdadi je bio američki izum. Naše Ministarstvo odbrane dalo je saopćenje o Baghdadiju. Želimo više informacija o tome. Naša vojska radi na pronalasku dodatnih dokaza i većina onoga što SAD navodi (o smrti Baghdadija) još uvijek ne možemo potvrditi - rekao je Lavrov.

Osvrnuo se i na dešavanja nakon američke invazije na Irak.

-ISIL je počeo napredovati nakon ilegalne okupacije u Iraku, propasti iračke države i nakon što su Amerikanci počeli iz zatvora puštati ekstremiste. U tom smislu, Amerikanci, ako su to zaista učinili, eliminirali su nekoga čije su ranije rađanje i omogućili - naveo je Lavrov.

Američki predsjednik Donald Trump je u nedjelju, 27. oktobra, na konferenciji za novinare potvrdio da je Baghdadi ubijen. 

-Uz Baghdadija je ubijen veliki broj njegovih boraca i pratilaca. Umro je nakon što je utrčao u tunel u kojem ga je čekala smrt i cijelim putem je cvilio, plakao i vrištao - kazao je Trump.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.