Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije koji je doputovao u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovinu prema najavama, danas će u Sarajevu razgovarati sa predsjedavajućim Bakirom Izetbegovićem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Uslijedit će sastanak sa Igorom Crnadkom, ministrom vanjskih poslova BiH. Prema Crnadkovim riječima glavne teme sastanka sa ruskim kolegom biće ekonomija, mutilateralna saradnja i podrška Rusije Dejtonskom sporazumu.

Nakon sastanka planirano je da Cranadak i Lavrov potpišu Plan konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za period 2019/2020.

U popodnevnim satima najavljen je odlazak Lavrova za Banju Luku, gdje će posjetiti lokaciju na kojoj su postavljeni temelji za izgradnju Srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra.

Za 15.45 sati planirano je da se Lavrov sastane sa Mioradom Dodikom, predsjednikom bh. eniteta Republika Srpska, čime bi njegova posjeta BiH trebala biti okončana.