Slučaj iz Španije

Lažna vijest: Spašavanje zametenih ovaca nikad se nije desilo u BiH

Objavljeno: 10.01.2019. u 13:48 Autor: E. H.

Naime, ovaj snimak star je nekoliko mjesec, tačnije zabilježen je 31. oktobra 2018. godine, na sjeveru Španije, na planini Gorbea.

Nakon što se prije nekoliko dana na Facebooku pojavio video kako mještani nekog sela spašavaju ovce koje je zatrpala lavina snijega, veliki broj medija u BiH i regionu, su prenijeli da se radi o planini Raštelici u Bosni i Hercegovini. Međutim, ipak ispostavilo se da se ovaj slučaj zaista desio, ali puno dalje od bosanskohercegovačkih planina.

Naime, ovaj snimak star je nekoliko mjeseci, tačnije zabilježen je 31. oktobra 2018. godine, na sjeveru Španije, na planini Gorbea.

I tada su svjetski i regionalni mediji pisali o ovom neobičnom i tužnom prizoru, a tekstovi su se, kao i video dijelili putem društvenih mreža.

Nije puno trebalo da neko iz šale ili iz neznanja podijeli video, a da na tu priču, bez provjere nasjedne većina medija, a potom i čitalaca.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije