open-navfaktor-logo
search
Lažne informacije
Lažni profil Bisere Turković napravio i vijest o Mladiću objavio Italijan Tommasso Debenedetti?
Lažni profil koji je glasio na ime ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković je, navodno, napravio italijanski novinar Tommasso Debenedetti, koji se proslavio objavljivanjem lažnih vijesti na društvenim mrežama.
11.02.2020. u 14:47
get url
text
Tommasso Debenedetti

- Ovo je lažni profil kojeg je napravio italijanski novinar Tommasso Debenedetti – navodi se u posljednjoj objavi na Twitter profilu koji glasi na ime ministrice Turković.

Na tom je profilu, podsjetit ćemo, objavljena informacija da je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić preminuo.

Debenedetti, ukoliko zaista on stoji iza ove objave, je novinar koji se proslavio pisanjem lažnih vijesti.

Napisao je niz lažnih intervjua sa različitim slavnim ličnostima, od svjetskih zvaničnika do pape Benedikta XVI, a njegove su intervjue prenosili vodeći italijanski mediji.

Međutim, nisu samo mediji u Italiji nasijedali na njegove lažne vijesti. Debenedetti je stvorio praksu kreiranja lažnih Twitter profila, a 2012. godine je objavio informaciju o smrti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, što je izazvalo rast cijena nafte na svjetskom tržištu.

Na listi "žrtava" su se našli mediji poput The New York Timesa, The Guardiana i USA Today. Pojasnio je da to radi kako bi dokazao kako je lako prevariti medije u doba društvenih mreža.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.