open-navfaktor-logo
search
Odgovorite ljudima
Lazović: Govorio sam ljudima u svojoj partiji: "Nikad ne reci nikad"
Stvorena je jedna bespotrebna neracionalna atmosfera da se ne smije ići ni sa jednom političkom strankom koja je bila do sada u vlasti. Pominje se da se nikada ne smije sa SDA, sa HDZ-om, nikad sa SNSD-om. Pa s kim će se onda napraviti vlast na državnom nivou
22.11.2018. u 10:25
get url
text

Miro Lazović, potpredsjednik SDP-a, bio je jedan od gostiju u emisiji FTV-a "Odgovorite ljudima".

Govorio je o tome da mu je želja da Milorad Dodik provodi racionalnu politiku koja je naklonjena BiH.  ali je, ipak, naglasio da se mora biti opreznim računajući na Dodikovu dosadašnju politiku i njegove govore.

-Pogotovo u tandemu sa Draganom Čovićem koji je ostao izvan, koji je malo ranjen i ljut i koji insistira na realizaciji izbornog zakona koji ne znači ništa drugo nego stvaranje etničkih izbornih jedinica i sukoba na prostoru BiH. Ovaj probosanskohercegovački front koji je sastavljen od stranaka koji žele BiH kao cjelovitu demokratsku stabilnu državu bi to morali imati u vidu. Na državnom nivou ja zagovaram da moraju biti zajedno i stvoriti čvrsto zajedništvo stranke koje su saglasne oko principa koji čuvaju državu BiH. Opcija koju zagovaramo u nekim kantonima, ta građanska opcija, na nivou države bi morala imati u vidu opasnost koja još lebdi iznad BiH i prilike koje nisu naklonjene stabilnosti BiH, da ponude jasne principe i ako te principe prihvate SDA, HDZ, da su i njima interesanntni, onda tu treba praviti jedan front otpora politikama koje bi mogle ugroziti BiH - rekao je Lazović.

Kaže da je SDP objasnio koje su njihove pozicije te da čekaju odluku CIK-a da vide na koji način će se popunjavati federalni Dom naroda, kao i da će od te odluke zavisiti učešće SDP-a u daljim pregovorima.

-Sigurno da HDZ i SDA imaju najveći broj zastupnika, nedostaje im desetak ruku i trenutno je rano govoriti ko će biti te ruke. Međutim, na nivou države mora se stvroti taj probosanski blok koji će štiti BiH i vući je naprijed. To mogu biti stranke koje već čine građanski blok, taj blok može činiti i SDA i HDZ, dakle ko prihvati te opcije. Dodik je neprikosnoveni vladar RS-a i on će sigurno ostati sam ali će morati učestvovati u realizaciji nekih ciljeva koji se postavljaju pred BiH - rekao je Lazović.

Govoreći o razgovorima sa predstavnicima SDA, kazao je da je razgovor bio korektan i otvoren i rečeno je sve što se moralo reći.

-Previše krupnih riječi je izrečeno u izbornom periodu, riječi koje treba ostaviti iza sebe. Ja sam i u svojoj partiji govorio pojedincima: "Nemojte u javnosti nikad govoriti - nikad". To nisu racionalne riječi. Nikad sa SDA, nikad sa HDZ-om, sa ovim ili onim. Život te često postavi u situaciju da onda moraš pogaziti te riječi - kazao je Lazović te pojasnio da su poželjni partneri svi koji prihvataju principe za koje se zalažu SDP i građanski blok.

-Stvorena je jedna bespotrebna neracionalna atmosfera da se ne smije ići ni sa jednom političkom strankom koja je bila do sada u vlasti. Pominje se da se nikada ne smije sa SDA, sa HDZ-om, nikad sa SNSD-om. Pa s kim će se onda napraviti vlast na državnom nivou. Kako to može bez ove tri stranke? To je neracionalno, ali se na ovom nivou mora ući u igralište jer na terenu možeš utjecati na krajnji rezultat - rekao je Lazović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.