open-navfaktor-logo
search
Reakcija na skandal
Lazović o izdaji SDP-a: Nije dovoljno na društvenim mrežama napisati "stid me" ili "ne u moje ime"
Povodom uloge članova Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u izbornim prevarama u Srebrenici, oglasio se i bivši zvaničnik te stranke Miro Lazović.
02.12.2020. u 15:59
get url
text

Lazović je istaknuo da ga je kao jednog od osnivača SDP-a i ubijeđenog socijaldemokratu duboko povrijedilo sramno ponašanje rukovodstva Općinskog odbora SDP-a Srebrenica.

- Temeljne vrijednosti koje smo kao osnivači ugradili u programska dokumenta SDP-a ovim činom su izdata. Tadašnje rukovodstvo sa Nijazom Durakovićem je bilo odgovorno i prema državi i prema partiji. Ovakve greške se nisu mogle desiti. Posebno se vodilo računa o kadrovskoj politici. Nije se moglo desiti da SDP predstavljaju neprovjerene ličnosti. Vladao je duh zajedništva, solidarnosti, otvorenosti i povjerenja jednih u druge. Nije bilo unutarnjih spletki i tabora. Neslaganja i drugačijih razmišljanja jeste bilo, ali su ona na organima partije usaglašavana. Takva unutrašnja atmosfera bila je garant rasta i uticaja SDP-a u javnosti – napisao je Lazović u svojoj reakciji.

Lazović nije siguran da su danas takvi odnosi u SDP-u, a poručio je da odgovor trebaju dati članovi i organi te stranke.

- Pojedinačne osude i ograđivanje od ovog izdajničkog čina učinili su pojedinci iz SDP-a. To jeste moralan čin, ali nije dovoljno odgovoriti samo putem društvenih mreža. Izjave "stid me je" ili " ne u moje ime" jesu prihvatljive, ali ne i dovoljne ukoliko se zaista želi dobro partiji. Guranje problema pod tepih, a glave u pijesak dovelo je do slučaja Srebrenica. Otpor, a za njega je bilo mnogo razloga, trebao je uslijediti mnogo prije – ocijenio je Lazović.

Podsjetio je na, kako je kazao, lažirane izbore na kojima se kupovalo i na kojim su se, ko zna kakvim metodama, u Bratuncu skupljali glasovi za predsjednika Nermina Nikšića.

- Onda kada se na sličan način birao kantonalni predsjednik u Sarajevu, a što je Irfan Čengić i javno objavio. Posebno glasan otpor je trebao biti kada je u ime SDP-a za direktora JKP Toplane predložena osoba osuđena za ratni zločin. Da je otpora bilo na vrijeme, čin izdaje u Srebrenici se ne bi desio – smatra Lazović.

Ostavka Saše Magazinovića na funkciju predsjednika Glavnog odbora je, dodaje, čin odgovornog i moralnog člana stranke.

- To budi nadu da ima snaga u SDP-u koje su svjesne učinjenih grešaka i koje su spremne vratiti temeljne vrijednosti SDP-a. Bez tih vrijednosti, SDP neće moći vrati povjerenje građana. Partija koja unutar sebe nije demokratska ne može postati poželjna politička snaga. Takve partije ne mogu graditi demokratsko društvo ni stabilnu državu – zaključio je Lazović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.