Legenda Milana postala šef države: George Weah predsjednik Liberije!

Objavljeno: 12.10.17 u 15:02

Puno ime i prezime mu je George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah. Nekada je bio najbolji fudbaler svijeta i legenda Milana, a danas je predsjednik države!

Weah je nekada bio najbolji fudbaler svijeta
Weah je nekada bio najbolji fudbaler svijeta

George Weah danas je pobijedio na predsjedničkim izborima i postao je prvi čovjek Liberije!

Slavni fudbaler ispisao je historiju kao prvi Afrikanac koji je postao najbolji fudbaler planete, a danas je opet ušao u historiju! Prvi fudbaler koji je postao predsjednik države.

Iako izborna komisija još nije potvrdila zvanične rezultate izbora, tamošnji mediji javljaju da Weah ima nedostižnu prednost.

Slavni napadač Milana je upao u politiku čim je završio karijeru. U ratom razorenoj zemlji je vodio mnoge humanitarne misije, potom je osnovao svoju stranku i 2005. kandidovao se na predsjedničkim izborima. Iako je pobijedio u prvom krugu, poražen je u drugom od Ellen Johnson Sirleaf, koja je vladala sve do danas (dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011. godine).

Druga predsjednička kandidatura i višegodišnja politička borba su ovoga puta urodili plodom. Dok se čeka zvanična potvrda izbornih rezultata, već mu stižu čestitke sa svih strana svijeta. Čestitali su mu nekadašnji saigrači Marcel Desailly i Paolo Maldini, a oglasio se i stručnjak koji ga je otkrio u Monaku - Arsene Wenger.

- Želim da čestitam mom bivšem igraču koji je postao predsjednik Liberije. Ne dešava se baš da vam bivši igrač postane šef države. Nadam se da će i kao predsjednik imati onaj entuzijazam da radi i uči kao kada je bio igrač - poručio je Wenger.