open-navfaktor-logo
search
Veliki skandal
Legendarna utakmica bila je namještena: Bilo je to je**no sramotno
Legendarni centar i član originalnog Dream Teama David Robinson, koji je cijelu karijeru proveo u San Antonio Spursima, spada među najbolje "petice" u historiji košarke.
21.05.2020. u 16:31
get url
text

Košarkaš poznat po nadimku Admiral jedan je od svega četiri igrača u historiji NBA lige s quadraple-double učinkom (34 koša, po deset skokova, blokada i asistencija protiv Detroit Pistonsa) i jedan od šestorice koji su zabili više od 70 koševa u jednoj utakmici.

Upravo ta utakmica, u kojoj je Los Angeles Clippersima ubacio 71 poen, jedna je od najpoznatijih Admiralovih partija. Bila je to posljednja utakmica u sezoni 1993/1994, a Robinson je vodio mrtvu utrku za najboljeg strijelca lige protiv Shaquillea O'Neala.

Robinsonu je trebalo pet poena više, a na kraju je uvjerljivo nadmašio Shaqa koji je ubacio 32. Međutim, legendarna izvedba bila je - namještena, prisjetili su se akteri te utakmice, tadašnje zvijezde Clippersa Dominique Wilkins i Ron Harper. Iza svega stoji Donald Sterling, kontroverzni bivši vlasnik Clippersa koji je nedavno prodao franšizu nakon rasističkih ispada.

- Trener nam je rekao: "Gledajte, rekli su mi da izvučem prvu petorku nakon četiri minute prve četvrtine". Pitao sam zašto, odgovorio mi je da Sterling želi da titula najboljeg strijelca ostane na Zapadu, kod Robinsona - prisjetio se Wilkins.

U toj utakmici starteri Clippersa nisu baš puno igrali, Harper i Wilkins zajedno su upisali 41 minutu, a startni centar Elmore Spencer samo je pet minuta proveo na parketu.

- To što smo napravili bilo je tako je**no sramotno - potvrdio je Harper iječi nekadašnjeg saigrača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.