open-navfaktor-logo
search
Brojni trofeji
Legendarni Kamerunac okončao fudbalsku karijeru
U pet sezona koliko je proveo u Barceloni postigao je više od 100 pogodaka, rekorder po broju nastupa bilo kojeg afričkog igrača u španskoj ligi
07.09.2019. u 10:12
get url
text

Poznati kamerunski fudbaler Samuel Eto'o okončao je profesionalnu fudbalsku karijeru, prenosi Anadolu Agency (AA).

Eto'o (38), koji je proteklu sezonu nastupao za Qatar Sports Club, potvrdio je da je stavio tačku na fudbalsku karijeru dugu 23 godine, javili su kamerunski mediji.

U vrlo bogatoj karijeri kamerunski napadač nastupao je za Real Madrid, Barcelonu, Inter, Chelsea i brojne druge evropske klubove. S pomenutim klubovima osvojio je ukupno 25 trofeja što ga čini jednim od najuspješnijih fudbalera sa afričkog kontinenta.

U pet sezona koliko je proveo u Barceloni postigao je više od 100 pogodaka, rekorder po broju nastupa bilo kojeg afričkog igrača u španskoj ligi. Godine 2010. postao je prvi fudbaler koji je osvojio trostruku krunu (ligu, kup i Ligu prvaka) s dva različita kluba - Barcelonom i Interom. 

Najodlikovaniji je afrički igrač u historiji osvojivši nagradu za afričkog fudbalera godine rekordnih četiri puta (2003., 2004., 2005. i 2010. godine).

S kamerunskom reprezentacijom osvojio je Olimpijske igre 2000. godine. Nastupio je na četiri Svjetska prvenstva i šest Afričkih kupova nacija (dva je osvojio) čiji je najbolji strijelac svih vremena s 18 postignutih pogodaka.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.