Srijeda, 04.08.2021.
h

Legitimitet sada nije bitan: Dva Čovićeva čovjeka u Općinskoj izbornoj komisiji Stolac

Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH su imenovani zamjenski predsjednik i članovi Općinske izborne komisije u Stocu.

Za zamjenskog predsjednika Općinske izborne komisije Stolac imenovan je tamošnji općinski pravobranilac Jozo Matić, dok su za članove imenovani trenutni član Gradske izborne komisije Mostar Rifat Zlomužica i bivši član Gradske izborne komisije Mostar Predrag Šupljeglav.

Legitimitet predstavnika konstitutivnih naroda u institucijama BiH u ovom slučaju za HDZ BiH nije relevantan. Naime, Šupljeglav je u Općinsku izbornu komiciju Stolac imenovan kao predstavnik srpskog naroda, što će u praksi, sudeći prema njegovoj dosadašnjoj političkoj pozadini, značiti da će dva člana rukovodstva Općinske izborne komisije Stolac zastupati interese hrvatskog naroda.

Podsjećanja radi, Šupljeglava je Vlada FBiH, na inicijativu ministara iz HDZ-a BiH, svojevremeno predložila i za člana Regulatorne komisije za energiju (FERK) iz reda srpskog naroda, što je u tom trenutku bio dio dogovora sa SNSD-om u ovođenju kadrova te stranke u sisteme vlasti u FBiH. Međutim, saglasnost na njegovo imenovanje nije potpisao potpredsjednik FBiH Milan Dunović, s obzirom da Šupljeglav nije ispunjavao posebne zakonske uslove za imenovanje jer nema višegodišnje profesionalno iskustvo u energetskom sektoru. Šupljeglav obnaša i dužnost načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo u Gradskoj upravi Mostara.

Posljednja CIK-ova imenovanja će u praksi značiti da će interese hrvatskog naroda, tačnije HDZ-a BiH i Dragana Čovića, u rukovodstvu Općinske izborne komisije Stolac zastupati dva člana, te se time nastavlja sa praksom opstruisanja uspostavljanja demokratskih standarda u toj općini.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh