open-navfaktor-logo
search
Za dječiji osmijeh
Lejla i Nejla u humanoj misiji: Godinama njegovale kosu da pomognu oboljeloj djeci
Lejla i Nejla, najbolje drugarice, iako još malene, snažno su željele pomoći djeci koja se bore sa teškom bolešću, na način na koji one to mogu. Godinama su njegovale svoju kosu i konačno je danas darivale 
11.11.2018. u 19:57
get url
text
get url
text

U Sarajevu je u danas organizirana završna akcija šišanja i doniranja kose u ovoj godini u okviru projekta "Moja kosa - tvoja kosa". Akcija, čiji je organizator udruženje ”Srce za djecu oboljelu od raka“ je namijenjena za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka. 

{$galerijaFotografija}

Najveći broj onih koji doniraju kosu su upravo djeca. Akciji su se danas pridružile i dvije najbolje drugarice, učenice trećeg razreda Osnovne škole Osman Nuri Hadžić iz Sarajeva.

Lejla Jasenica i Nejla Škanrić bile su dio ove humane misije. Njih dvije, iako još malene, snažno su željele pomoći djeci koja se bore sa teškom bolešću, na način na koji to mogu. Godinama su se pripremale za to u nadi da će nekom od djece vratiti osmijeh i samopouzdanje.

- Lejla odavno ima želju da donira kosu, ali nije bila dovoljno duga pa je čekala da poraste. Kada su djevojčice čule da se u Sarajevu organizira akcija "Moja kosa - tvoja kosa" tražile su da ih dovedemo da konačno ispune svoj cilj.  Lejla već dugo njeguje svoju kosu kako bi je mogla darivati, šišala je samo oštećene vrhove i jedva je ćekala da naraste – priča nam Lejlina mama.

Fikret Kubat, direktor Udruženja podsjetio je da je projekt pokrenut u februaru 2017. godine i da je od tada više od 1.600 ljudi doniralo svoju kosu. Prema njegovim riječima, više od 70 posto donatora čine djeca. 

-Pored toga što smo ovaj projekt pokrenuli kako bismo psihološki ojačali našu djecu koja su trenutno na liječenju i osnažili ih da se vrate u svoje sredine, škole, ali i njihove roditelje, pokrenuli smo i radionicu gdje proizvodimo perike. Do sada 23 perike su napravljene - rekao je Kubat te dodao da je danas  Sarajevu bilo veliko interesovanje i da su kosu donirale djevojčice od tri i više godina, ali i starije djevojke i žene.

Projekat "Moja kosa tvoja kosa" podržala je i Amra Silajdžić Džeko, prva ambasadorica Udruženja. I ona je ranije donirala kosu za potrebe izrade perika.

{$galerijaFotografija}

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.