navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zanosna kraljica

Letizia otkrila koja je dijeta zaslužna za njenu besprijekornu figuru i lice bez bora

Iako je nedavno, skromno i u najužem porodičnom krugu, proslavila 48. rođendan, ljepota Letizije, kraljice Španije, ne blijedi.

Objavljeno: 15.12.2020. u 15:35
get url
text

Pravilne crte lica, diskretan makeup i građa tijela na kojoj bi joj mogle pozavidjeti i upola mlađe djevojke, čine njen svaki stajling besprijekornim, nosila ona formalnu odjeću u protokolarnim prilikama ili omiljene Zarine modele u svakodnevnim situacijama.

Kako je malo šta u životu kraljica slučajno, ni plan prehrane supruge španskog kralja Felipea VI, s kojim ima kćerke Leonor i Sofiju, nije iznimka.

No, poseban je zbog detalja kojim je, zahvaljujući dijeti svjetski znanog američkog ljekara i autora priručnika o mršanju, Nicholasa Perriconea, uspjela zadržati i vitku liniju i mladoliko lice.

Radi se o nesvakidašnjem planu prehrane gurua zvijezda iz zabavljačke industrije kojim se bore popunjavaju iznutra, bez estetskih zahvata, čemu se nekadašnja novinarka ionako protivi.

Kako izgleda plan prehrane

Letizia dan počinje namirnicama bogatim antioksidansima poput bobičastog voća te omega-3 masnim kiselinama. Bira osvježavajući smoothie s omletom od bjelanaca i kriškama dimljenog lososa. Kad god ne mora ručati izvan palate, jede grilovanu bijelu ribu, sezonsku salatu s maslinovim uljem i limunovim sokom koji je još jedan moćni antioksidans. Uz to ispija oko 12 čaša vode na dan, a uživa u i šoljicama zelenog čaja, još jednim moćnim oružjem protiv bora.

Kako postiže energiju

S obzirom na to da joj je dan ispunjen obavezama, za čije joj je izvršavanje potrebno puno energije, Letizia je obnavlja međuobrocima poput lješnika, običnog jogurta (bez dodataka punih prikrivenih šećera), zelenih jabuka (nisu preslatke) te bobičastog voća. Jede masline bogate blagotvornom mononezasićenom oleinskom masnom kiselinom, ali pazi da ne pretjera s količinom.

Šta kraljica izbjegava

Njen plan prehrane strogo brani rafinirane šećere, zasićene masti, hljeb, govedinu, jer konzumiranje ovih namirnica povećava stvaranje anaboličkog hormona IGF-1 koji može ubrzati starenje te kalorijama bogate tvrde sireve.

Prema ovoj dijeti, šećer je najveći neprijatelj zdravlja i mladolikog izgleda jer izaziva upalne procese koji, pak, na ključnim mjestima smanjuje nivo kolagena, što Letizia uspijeva izbjeći.