open-navfaktor-logo
search
Posljedice nevremena
Letjeli krovovi, vjetar čupao stabla, bilo i poplavljenih područja
U Zeničko-dobojskom kantonu u općini Maglaj vatrogasna jedinica je imala intervenciju na krovu Prve osnovne škole, gdje je jak vjetar skidao limove sa krova
30.10.2018. u 12:37
get url
text

Nevrijeme praćeno kišom i jakim udarima vjetra u našoj zemlji su prouzročili poplave na više lokacija, letjeli su dijelovi krovova i obarana su stabla. Tako su u općini Maglaj vatrogasci morali intervenirati na krovu Prve osnovne škole jer su limeni dijelovi letjeli na sve strane. U Neumu su uklanjana polomljena stabla sa saobraćajnica, a u Kantonu 10 je bilo prekida u napajanju električnom energijom.

- U općini Gornji Vakuf usljed obilnih padavina tokom noći došlo je do izlijevanja potoka Grnišnjak iz svog korita. Voda je poplavila zemljište i krenula prema naseljenim kućama u naseljima Hrasnica i Grnica. Uposlenici civilne zaštite su na terenu i poduzimaju mjere na zaštiti od poplava. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u općini Neum, usljed velikih oborina i jakog vjetra u mnogim ulicama ima porušenih stabala i poplavljenih ulica. Vatrogasci od ranih jutarnjih sati rade na čišćenju ulica - saopćili iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Dodaju da je u Čapljini vatrogasna jedinica imala dvije tehničke intervencije na uklanjanju stabala sa ceste.

- U Zeničko-dobojskom kantonu u općini Maglaj vatrogasna jedinica je intervenirala na krovu Prve osnovne škole, gdje je jak vjetar skidao limove sa krova. U Kaknju usljed jakog vjetra u ulici Alije Izetbegovića vatrogasci su radili na popravci lima na zgradi. U Kantonu 10 zbog olujnog vremena je dolazilo do ispadanja iz napona svih deset kilovoltnih dalekovoda. Popravak je u toku - saopćeno je iz FUCZ-a.

Podsjećamo, Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasti meteoalarm za područje Kantona 10, Hercegovačko-neretvanskog kantona gdje se očekuju maksimalni udari vjetra od 60 do 95 kilometara na sat.

U protekla 24 sata najviše kiše je palo u Trebinju i to 109 litara po metru kvadratnom. Zatim Bileći 96, Neumu 88, Mostaru 82, Livnu 67, Gacku 56, Ivan Sedlu 43, Bjelašnici 41...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.