open-navfaktor-logo
search
MQ-9 Reaper
Letjelica korištena u ubistvu Soleimanija košta 15,9 miliona dolara, evo šta sve može
Letjelica je u stanju je tačno pogoditi metu veličine prosječnoga kućnog prozora, a navodno s udaljenosti veće od tri kilometra može jasno očitati registarske tablice
04.01.2020. u 10:46
get url
text

Qassem Soleimani, u danu kada je ubijen sletio je avionom u Bagdad iz Libana ili Sirije, ne zna se pouzdano, a na aerodroma su ga sačekali saborci.

U momentu kada je pogođen bio je u automobilu na cesti nedaleko od piste, ali još uvijek u aerodromskom prostoru. U njegovoj pratnji su bili tjelohranitelji i pripadnici lokalnih proiranskih milicija. U aerodromskim dnevnicima zaveden je let iz Damaska pola sata poslije ponoći po bagdadskom vremenu, ali još nije jasno je li Soleimani letio po Bliskom istoku komercijalnim zrakoplovom ili privatnim čarterom.

Evidentno je da su američke snage imale veoma preciznu obavještajnu dojavu o generalovom kretanju i vozilima u kojima bi mogao biti.

Amerikanci nisu otkrili kako su tačno pratili njegovu lokaciju, ali smatra se da je bio pod gotovo neprestanim nadzorom američkih, saudijskih i izraelskih obavještajnih agencija.

New York Times objavio je da je napad izveden zahvaljujući kombinaciji visokoklasificiranih informacija od doušnika, elektronski presretanih depeša, nadzornih zrakoplova i drugih obavještajnih tehnika, prenosi Jutarnji.

Abu Mahdi al-Muhandis, zapovjednik iračke šijitske milicije Narodne mobilizacijske snage (PMF), dočekao je Soleimanija ispred zrakoplova s dva automobila.

Samo nekoliko trenutaka poslije, dok je konvoj prolazio kroz teretni terminal aerodroma i priključio se na pristupnu cestu, američka bespilotna letjelica MQ-9 Reaper ispalila je ukupno četiri rakete na konvoj.

Automobili su u sekundi pretvoreni u izgorjelu smjesu metala, a na mjestu su izginuli Soleimani, Muhandis, glasnogovornik PMF-a Mohamed Ridha Džabri i još dvije osobe koje se tek trebaju identificirati. Jedna od njih je navodno Soleimanijev zet.

Ne precizira se otkud je borbeni dron poletio, no pretpostavlja se da je riječ o nekoj od američko-koalicijskih baza na tlu Iraka. Iračke oružane snage saopćile su kako je Soleimanijevo tijelo rastrgano u komade te je identificirano po prstenu koji je general nosio.

Fotografije s iračkog uviđaja prikazuju ruku s velikim prstenom koja izgleda identično kao Soleimanijeva na starim fotografijama. Tjelesni ostaci al-Muhandisa nisu pronađeni.

Oružje koje je korišteno u atentatu je bespilotna letjelica MQ-9 Reaper, koju proizvodi američka kompanija General Atomics Aeronautical Systems i koji košta 15,9 miliona dolara po komadu. Riječ je o dronu koji ima maksimalnu brzinu od 370 kilometara na sat, borbeni domet od 1850 kilometara i može nositi rakete zrak-zemlja AGM-114 Hellfire II, laserski navođene bombe GBU-12 Paveway II i GBU-38 JDAM te rakete zrak-zrak AIM-9 Sidewinder.

Reaper je primarni napadački dron u arsenalu američkog zrakoplovstva i može neprestano boraviti u zoni okršaja između 16 i 20 sati te ima široku paletu senzora, komunikacijskih alata i precizno navođenog oružja. U stanju je tačno pogoditi metu veličine prosječnoga kućnog prozora, a navodno s udaljenosti veće od tri kilometra može jasno očitati registarske tablice.

Posada Reapera sastoji se od pilota koji upravlja letjelicom i zapovijeda misijom, zatim od osobe koja upravlja senzorima i oružjem te, po potrebi, od koordinatora obavještajnih podataka za misiju. Letove najčešće izvode iz baze Creech pokraj Las Vegasa, a vrijeme potrebno zapovjedi da dođe iz Las Vegasa do drona je 1,2 sekunde.

Dron se može rastaviti i ukrcati u obični transportni kontejner te prevesti zrakoplovom tipa C-130 Hercules. Pretvaranje bespilotnih letjelica u oružje počelo je neposredno nakon 11. septembra 2001. godine, a prema procjeni grupacije Jane’s, u sljedećih 10 godina u upotrebu će ući više od 80 hiljada nadzornih dronova i gotovo 2000 napadačkih dronova širom svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.