open-navfaktor-logo
search
Evropsko prvenstvo
Lewandowski zaustavljen: Slovaci iznenadili u slavenskom derbiju
Slovačka je u slavenskom derbiju nadigrala Poljsku i stigla do prve pobjede u grupi E Evropskog fudbalskog prvenstva.
14.06.2021. u 19:52
get url
text

Slovaci su u Sankt Peterburgu trijumfovali rezultatom 2:1. Slovačka je do prednosti došla u 18. minuti. Mak je sjajno prošao po lijevoj strani, prevario dvojicu poljskih fudbalera i šutirao u bliži ugao, lopta je pogodila stativu, a zatim se od Szczesnyja odbila u mrežu. Bio je to i konačan ishod prvog dijela.

Samo 32 sekunde igre u nastavku bile su dovoljne Poljacima da izjednače. Pogodio je Karol Linetty i to je sada drugi najbrži pogodak u drugom poluvremenu u historiji Evropskog prvenstva. Rekord drži Rumun Marcel Corac koji je poslije 21 sekunde nastavka pogodio mrežu Njemačke na EP 1984. godine.

Grzegorz Krychowiak je u 62. minuti dobio drugi žuti, odnosno crveni karton, što je pomoglo Slovačkoj da poslije sedam minuta brojčane nadmoći na terenu ponovo vrati prednost. Pogodio je Milan Škriniar.

U nastavku Poljska nije uspjela napraviti ništa značajnije pred golom Slovačke, a nije pomogao ni jedan od najboljih evropskih napadača Robert Lewandowski.

Iako je Poljska prije ove utakmice bila favorit, Slovačka je još jednom pokazala da voli igrati protiv Poljaka, a prilog u tome ide i činjenica da su dobili četiri od posljednjih pet međusobnih duela.

U grupi E, u kojoj bi, u slučaju da se plasirala na EP, bila i Bosna i Hercegovina, večeras (21 sat) igraju još Španija - Švedska. Duel će biti odigran u Sevilli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.