Liban: Maraton u Bejrutu posvećen premijeru u ostavci Haririju

Objavljeno: 12.11.17 u 16:41

U Bejrutu se danas održava 15. tradicionalni maraton, a posvećen je podršci premijeru te zemlje Saadu Haririju koji je nedavno podnio ostavku i trenutno se nalazi u Saudijskoj Arabiji.

Na maratonu u glavnom libanskom gradu učestvovalo je oko 40.000 atletičara i rekreativaca iz 110 zemalja.

Predsjednik Libanske maraton federacije Mayi Halil izjavio je da je poruka mira tradicionalni moto utrke, a da je ove godine to poruka podrške i poziv na povratak premijera u ostavci Haririja.

Mnogi učesnici su nosili majice sa likom i porukama podrške Haririju koji je 4. novembra u Rijadu saopćio da se povlači sa funkcije premijera. Tom prilikom je poručio da Iran i Hezbollah destabiliziraju regiju i da i on lično strahuje da bi mogao biti žrtva atentata ukoliko se vrati u Liban.

Gradonačelnik Bejruta Jamal Itani izrazio je žaljenje što je ovo prvi maraton na kojem Hariri ne prisustvuje. Predsjednik Libama Michel Aoun jučer je uputio apel organizatorima maratona da moto utrke bude podrška premijeru u ostavci Haririju koji se i dalje nalazi u Saudijskoj Arabiji.

-Pozivam sve učesnike maratona da podrže slogan podrške, solidarnosti i poziva na povratak premijera Haririja u Liban - poručio je Aoun.