open-navfaktor-logo
search
Teški pregovori
Lideri zemalja EU-a dogovorili plan za oporavak i višegodišnji zajednički budžet
Lideri 27 zemalja članica EU-a postigli su dogovor u Briselu o ekonomskom oporavku Unije.
21.07.2020. u 08:11
get url
text

Nakon višednevne, maratonske, sjednice postignut je plan za oporavak i višegodišnji zajednički budžet za period od 2021. do 2027. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel kaže da su se teški pregovori u teška vremena završili dobro za svih EU 27 članica i naorod Evrope.

Rekao je da je dogovoreno da evropski budžet u narednih sedam godina bude podržan sa 1.074 milijarde eura uz 750 miljardi eura koje će biti mobilisane za oporavak ekonomija.

Dodao je kako su pokazali kolektivnu odgovornost i solidarnost, te vjeru u zajedničku budućnost. Zadovoljan je što se pokazalo da je rješenje moguće čak i onda kada se ne čini da je tako.

Podvukao je da je potrebno odgovoriti na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa koja je već odnijela brojne živote i nanijela veliku štetu ekonomiji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je EU sposobna da djeluje zajednički, čak i u periodu najveće krize, kao i da je spremna da primjenjuje nova rešenja u neuobičajenim okolnostima.

- To je važan signal koji šaljemo i izvan granica EU, da su zemlje članice, iako svaka zabrinuta na drugačiji način, sposobne da preduzmu akciju - kazala je, prenosi Reuters.

Merkel je to rekla na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji je kazao da je ovo historijski dan za Evropu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.