open-navfaktor-logo
search
Napunili kasu
Liga prvaka se isplati: Koliko je Sarajevo zaradilo od utakmice protiv Celtica?
Bordo klub je zvanično objavio da je skenirano ukupno 24.620 ulaznica
12.07.2019. u 10:54
get url
text

Fudbaleri Sarajeva poraženi su od Celtica u prvom meču prvog kola kvalifikacija za Ligu evropskih prvaka.

Škotski prvak u utorak je na Koševu slavio sa 3:1 i stekao veliku prednost pred revanš u Glasgowu.

No, daleko od toga da su se Bordo momci obrukali protiv evropskog velikana, koji u svojim vitrinama ima više od 100 trofeja (između ostalog, bili su 50 puta prvaci Škotske, a imaju i jednu titulu prvaka Evrope).

Izabranici trenera Husrefa Musemića dostojno su predstavili BiH u najvažnijem klupskom takmičenju, a već sada se može konstatovati da će klub dobro zaraditi. Samo od nastupa u pretkolu Lige prvaka naš prvak od UEFA-e će inkasirati 280.000 eura (plus 260.000 eura za osvojenu titulu).

A kolika je zarada od prve utakmice odigrane na Koševu? Sarajevo je zvanično objavilo da je na ulazima skenirano ukupno 24.620 karata.

Oduzmu li se tome broju sezonske ulaznice, te uzme li se prosjek cijena karata (od 5 do 15 KM) procjenjuje se da je u kasu FK Sarajevo "leglo" više od 200.000 KM.

Uz to, prbližan iznos osvajač duple krune zaradio je i od TV prava. Nezvanično, BH Telecom, koji je na platformi Moja TV Sport prenosio utakmicu, otkupio je prava od Bordo kluba za 70.000 KM. Također, Sarajevo je inkasiralo i 120.000 KM od prodaje TV prava za Škotsku.

Svemu tome treba dodati i zaradu od sponzora, kao i prodaje navijačkih rekvizita, pa ukupna cifra prelazi više od pola miliona KM. Za naše uvjete, više nego dobra zarada!

Bez obzira na to kako završi revanš u Škotskoj, naš prvak nastavlja evropski put (u Ligi prvaka ili 3. kolu kvalifikacija za Evropsku ligu) i slijede nove "nagrade", od UEFA-e, ulaznica, TV prava, sponzora... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.