open-navfaktor-logo
search
Neoprostiva šteta
Lijanović: Cijenu gašenja Aluminija platit će i stanovnici FBiH
Ova situacija je samo još jedna potvrda da su nam neophodne promjene i vodstvo koje razumije ekonomiju i zna upravljati resursima države, smatra on
10.07.2019. u 13:21
get url
text

Dopremijer Federacije BiH u mandatu 2010-2014. Jerko Ivanković Lijanović oglasio se povodom posljednjih dešavanja u Aluminiju Mostar.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Gašenjem Aluminija Mostar na ovaj način napravljena je neoprostiva šteta kako radnicima Aluminija, tako i FBiH kao 44-postotnom vlasniku Aluminija i skoro 100-postotnom vlasniku Elektroprivredi HZHB te dioničarima Aluminija.

Vlasničku i upravljačku strukturu Aluminija je trebalo prepustiti Elektroprivredi HZHB i Elektroprivredi BiH kako bi uspostavili ekonomski održivu proizvodnju struje i aluminija kako je nekad davno i zamišljeno, kada su građeni ovi giganti.

Na taj način bi spasili i potraživanja elektroprivreda od 300 miliona KM, zadržali radna mjesta i osigurali dugoročni razvoj ovih firmi i svih kooperanata koji su bili na njih naslonjeni.

Ova situacija je samo još jedna potvrda da su nam neophodne promjene i vodstvo koje razumije ekonomiju i zna upravljati resursima države na kvalitetan i domaćinski način.

Cijenu gašenja ovog giganta će nažalost platiti radnici Aluminija, dioničari kao i stanovnici FBiH koji koriste električnu energiju jer će istu morati plačati jako skupo kako bi se namirile dubioze napravljene nesposobnim upravljanjem ovim resursima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.