Liječenje sistema: Prinudna uprava za sudije i tužioce

Objavljeno: 03.03.17 u 17:14

Čak troje državnih tužilaca - Božo Mihajlović, Oleg Čavka i Diana Kajmaković – trenutno su pod istragom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Tužilaštva BiH zbog nesavjesnog rada u službi, odnosno zloupotrebe službene dužnosti i ovlaštenja.

PIŠE: Maja Radević

Sama ta činjenica, kao i (ne)djela koja se pomenutim tužiocima stavljaju na teret, od navodnog otuđivanja desetina hiljada maraka zaplijenjenog novca, pa do privatnih i neprimjerenih kontakata sa optuženima i osumnjičenima u pojedinim predmetima, bila bi razlog za temeljito "češljanje" i reorganizaciju pravosudnih institucija "od vrha do dna" i u mnogo većim i uređenijim državama nego što je Bosna i Hercegovina. Za predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltiju, međutim, simultane istrage protiv troje tužilaca dokaz su efikasnosti bh. pravosuđa.

- Ovo je dokaz da pravosudni sistem funkcioniše i kada su u pitanju sami nosioci pravosudnih funkcija, sudije i tužioci koji se eventualno ogriješe o zakon, te da sistem ima kapacitet i sposobnost unutrašnje samokontrole. Naravno da takvi postupci protiv sudija i tužilaca sa sobom nose jednu razumnu gorčinu kod građana, ali ni jedno liječenje, pa ni liječenje sistema od određenih bolesti i slabosti, nije prijatno i sa sobom nužno nosi jedan gorak osjećaj – izjavio je danas Tegeltija povodom, kako se navodi, "velikog interesa javnosti u vezi s aktuelnim događajima koji se tiču odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija".

Ovo nije prvi, a vjerovatno ni posljednji put da predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća sebe i svoje saradnike u potpunosti amnestira od odgovornosti za nečasne postupke državnih tužilaca. Tegeltija, međutim, previđa jednu prostu, logičnu činjenicu: u pravosudnom sistemu koji "funkcioniše", ovakve stvari se jednostavno ne mogu i ne smiju dešavati.

Postupci i istrage koje je protiv državnih tužilaca do sada vodio Ured disciplinskog tužioca VSTV-a u najvećem broju slučajeva predstavljale su samo prividni obračun sa kriminalom i korupcijom u vlastitim redovima, uz izricanje blagih sankcija i kratkotrajnih suspenzija prekršiocima zakona, po principu "dok se ne slegne prašina" u javnosti.

Tegeltija, također, svjesno prešućuje da te i takve tužioce, kao i sudije, bira upravo Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Porazna je činjenica da institucija kojom upravlja Tegeltija, a koja bi trebala biti primjer provedbe najviših pravnih i etičkih standarda u državi, već godinama pasivno posmatra moralni sunovrat brojnih državnih tužitelja koji na vlastitom primjeru, i uz podršku VSTV-a koje ih čini nedodirljivima, pokazuju da se kriminal itekako isplati.

Tužilaštvo BiH zrelo je za prinudnu upravu, konstatovao je danas Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Koliko god to grubo zvučalo, Mektićevim riječima nema se šta oduzeti. Mogli bismo jedino dodati da bi "prinudna uprava", ili barem smjena rukovodećih struktura, prijala i članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća ukoliko žele, barem djelomično, vratiti dignitet ovoj instituciji i bh. pravosuđu u cjelini.