open-navfaktor-logo
search
Šolja na dan
Liječi infekcije, snižava pritisak, pomaže da smršate: Zašto piti čaj od hibiskusa
Napitak sadrži: limunsku kiselinu i kiselinu hibiskusa, snažne antioksidanse antocijanine, flavonoide, pektin i fitosterol, a svi ti elementi jako su važni za zdravlje ljudskog organizma
20.01.2020. u 07:54
get url
text

Cvijet hibiskusa koristi se od davnina zbog svojih iznimnih ljekovitih svojstava.

Čaj od ove biljke sadrži limunsku kiselinu i kiselinu hibiskusa. Osim toga, u njemu se nalaze snaži antioksidansi antocijani, flavonoidi, pektin i fitosterol, a svi ti elementi jako su važni za zdravlje ljudskog organizma.

U nešto manjim količinama u ovom napitku mogu se naći i željezo i aminokiseline, a sadrži i vitamin C.

Evo zbog čega biste dnevno trebali popiti barem jednu šoljicu čaja od hibiskusa:

Pomaže kod liječenja bakterijske infekcije

Bakterije mogu uzrokovati brojne infekcije, od bronhitisa, do upale pluća. Kako je čaj od hibiskusa jak antioksidans, odličan je saveznik u borbi protiv ovih zdravstvenih problema.

Snižava pritisak

Naučnici su brojnim istraživanjima potvrdili da pogoduje zdravlju srca te snižava krvni pritisak, i to samo nakon četiri sedmice ispijanja čaja. Pa i ako nemate problema sa zdravljem, ovaj napitak će vas osvježiti, bio hladan ili topao.

Smiruje i poboljšava raspoloženje

Flavonoidi iz ovog čaja dobri su za mentalno zdravlje – ublažavanje simptoma depresije i poboljšanje raspoloženja. Ako vas „napadne“ loše raspoloženje jednostavno skuhajte čaj od hibiskusa i u kratkom roku osjećat ćete se puno bolje.

Pomoći će da smršate

Čaj od hibiskusa podržava gubitak kilograma, pa je često sastojak preparata za tu namjenu. Ubrzat će metabolizam, pomoći u razgradnji ugljikohidrata i masnoća te ublažiti osjećaj gladi.

Jača imunitet

Jaki antioksidansi iz ovog čaja mogu poboljšati imunitet i promovirati produkciju bijelih krvnih zrnaca koji su važni u odbrani organizma od infekcija.

Olakšava menstrualne bolove

Ovo je jedan od najboljih prirodnih pripravaka za olakšavanje ženskih tegoba. Osim grčeva on će umanjiti i nadutost.

Prirodni diuretik

Hibiskus ima diuretička svojstva koja pomažu kod izlučivanja viška tekućine iz organizma te ublažava zatvor.

Kako se priprema

Čaj se priprema jednostavno, gotovo kao i svaki drugi. Za šoljicu čaja od hibiskusa potrebno je dva dcl vode i jedna kašičica suhog cvijeta hibiskusa. Suhi cvijet prelijte prokuhanom vodom i ostavite da stoji oko 15 minuta. Nakon toga procijedite i pijte u gutljajima. Po želji možete dodati limun i med, pa ovim namirnicama dodano pojačati zdravo djelovanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.