Uspješna, ali skromna

Lijepa Sudanka bila je izbjeglica, a sada je proglašena modelom godine

Objavljeno: 02.02.2019. u 19:23

Adut prilikom svakog javnog nastupa nastoji podignuti svjest o izbjeglicama, a blisko sarađuje i sa agencijom UN-a za izbjeglice

Adut Akech Bior

Većini današnjih top-modela skromnost nije među životnim prioritetima, ali to nije slučaj sa 19-godišnjom Adut Akech Bior, koju je stručni žiri portala Models.com, proglasio modelom godine, prije svih puno poznatijih djevojaka, poput Gigi i Belle Hadid, Kendall Jenner, Hailey Baldwin, Sofia Richie i Kaia Gerber...

Prelijepa Adut porijeklom je iz Južnog Sudana koji je bila prisiljena napustiti s porodicom zbog rata.

Tako je manekenka dio djetinjstva provela u izbjegličkom kampu u Keniji, a sa sedam godina preselila je s majkom u Australiju u kojoj je pronašla dom.

Prvi put je na pistu stala sa 12 godina, ali završila je srednju školu kako bi svoju majku učinila ponosnom, jer ona nije imala uvjete da postigne to.

Nakon što se pojavila na prestižnoj reviji kuće Yves Saint Laurent za proljeće/ljeto 2017. godine, njena karijera je procvjetala.

U 2018. godini nosila je sve najpredtižnije revije, a imala je i čast biti mladenka na Chanelovoj haute couture reviji, što je bilo drugi put u historiji ove slavne modne kuće da je ta uloga pripala tamnoputoj manekenki.

- Uvijek ću biti izbjeglica, to sam ja. Nikakav novac, status i slava neće to promijeniti. Ponosna sam na to što jesam - jednom je prilikom otkrila lijepa, ali i skromna manekenka.

Adut prilikom svakog svog javnog nastupa nastoji podignuti svjest o izbjeglicama, a blisko sarađuje i sa agencijom UN-a za izbjeglice.

Planira otvoriti i školu u svojoj rodnoj zemlji te osnovati organizaciju za pomoć beskućnicima.

 

Izvor:   Models.com

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije