Ljekari ne mogu otkriti od čega boluje ova djevojčica

Objavljeno: 02.09.17 u 10:58

Katie (9) iz Floride dosad je bila na mali milion pretraga i pregleda, ali njeno stanje i dalje ostaje nepoznanica za medicinu. Njena porodica se trudi da joj ugodi što je više moguće.

Devetogodišnja Katie Renfroe pati od toliko rijetkog poremećaja, da on još nema ni službeni naziv. Stručnjaci se trude svim silama otkriti o čemu je riječ, no zasad još ne uspijevaju identificirati njeno stanje i čak razmišljaju da poremećaj nazovu po Katie.

Katieina majka Angie kaže da čeka dijagnozu još od rođenja svoje kćeri, kojoj je odmah u startu dijagnosticirana megalencefalija, prekomjeran rast mozga.

- Ljekari još uvijek pokušavaju otkriti šta je s Katie. U šestom mjesecu trudnoće otkriveno mi je s kakvim će se problemima nositi moje dijete, ali još dan-danas ne znamo o čemu je riječ i zbog čega Katie ima takvo lice. Bila je na nekoliko operacija i skinuto joj je samo masno tkivo - kaže Angie.

Katie je dosad bila na mali milion pretraga i pregleda, ali i dalje ostaje nepoznanica od čega boluje ova devetogodišnja djevojčica sa Floride. Dosad je bila na operaciji mozga, uklanjanju dvije ciste i mandula te korekciji obraza, ušiju i jezika. Pohađa osnovnu školu za djecu s poteškoćama u razvoju, ali je sposobna za rad na računaru uz pomoć svojih učitelja.

- Njena najbolja osobina je karakter. I osmijeh, prekrasno se smije - kaže Katieina starija sestra, 18-godišnja Megan.

Majka Angie nadovezala se da Katie voli život, bez obzira na sve poteškoće, a njeno stanje i dalje ostaje medicinski misterij.

- Mi ćemo joj uljepšati život koliko god je to moguće, a ona nama neka sve to vrati svojim prekrasnim osmijehom - zaključila je Angie.