open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Ljekari objašnjavaju: Smijete li jesti voće ako imate dijabetes
Ako ste na dijeti, voće je odlična namirnica za smirivanje osjećaja gladi. Osim toga, organizmu ćete ponuditi puno minerala i vlakana.
29.03.2022. u 17:35
get url
text

No, većinom voće sadrži i šećer. Upravo je to razlog čestog upita - je li voće primjerena namirnica za osobe koje imaju dijabetes?

Američka organizacija za dijabetes smatra kako je bilo koje voće dobro za osobe koje imaju dijabetes, dok god nema alergijskih reakcija na određenu vrstu voća.

Studija, provedena 2017. godine, otkrila je kako je veći unos voća povezan sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tip 2.

Ipak, nije sve voće jednako zdravo.

Svježe ili zamrznuto voće, ili ono koje je pakirano u vlastitom soku, puno je zdravije od procesuiranog iz limenke ili tegle, poput kompota ili sokova s dodanim šećerom.

Radi se o tome da tako pripremljeno i pakirano voće, pa i ono koje se nalazi u plastičnim ambalažama može sadržavati upravo dodane šećere, a oni mogu uzrokovati porast šećera u krvi.

Koje voće treba izbjegavati?

Osobe koje imaju dijabetes ne moraju izbjegavati voće jer je upravo ono dio dobro balansirane prehrane. Neki će stručni izvori pokazati kako upravo konzumiranje voća može prevenirati razvoj dijabetesa.

Ipak, ako imate dijabetes trebali biste i donositi pametne odluke oko izbora hrane, pa tako i voća.

Voće koje sadrži puno šećera

Iako voće koje sadrži i puno šećera smiju jesti osobe s dijabetesom, ipak je potrebno pratiti o kojoj se količini radi. Ono koje ima visoki glikemijski indeks su: jako zrele banane, hurme, lubenica, ananas.

Voće koje sadrži puno ugljikohidrata

Neke osobe s dijabetesom prate dijetu koja nema puno ugljikohidrata kako bi lakše kontrolirali šećer u krvi. Tako primjera radi, velika banana sadrži oko 30 grama ugljikohidrata, dok jedan čokoladni kolač može imati 55 grama.

Koliko voća trebate jesti ako imate dijabetes?

Većina smjernica savjetuje da odrasle osobe i djeca jedu oko pet porcija voća i povrća u danu, a to se odnosi i na osobe koje imaju dijabetes.

Druge pak smjernice kažu kako bi pola tanjira uvijek trebalo sadržavati povrća.

Kod osoba s dijabetesom, pola obroka bi trebalo sačinjavati povrće bez škroba, prije nego voće. Druga polovina bi trebala biti izvor kvalitetnih proteina i vlakana, poput graška ili žitarica.

Većina stručnjaka također savjetuje da se u obroke uključe zdrave masnoće kako bi se suzbio osjećaj gladi i poboljšala apsorpcija antioksidanata i vitamina.

Kada je u pitanju procesuirano voće, poput soka od jabuke ili kompota, dovoljna je jako mala količina, primjera radi, šoljica za kafu. Ako volite sušeno voće poput grožđica ili trešanja, 2 kašike su idealna mjera.

Koje su dobrobiti voća za dijabetičare

Vlakna su iznimno važna kod kontrole dijabetesa, a upravo će prehrana puna vlakana omogućiti bolju apsorpciju šećera i kontrole šećera u krvi.

Što više vode i vlakana voće sadrži to ćete duže biti siti.

Prehrana koja sadrži puno voća i povrća može i prevenirati razna stanja, poput pretilosti, srčanog infarkta i moždanog udara.

Dodajmo i kako je pretilost povezana s rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Kako je voće puno vlakana i nutrijenata, dobar su izbor pri planiranju obroka, ali svakako pripazite da ograničite unos procesuiranog voća, jer u njima nećete pronaći vlakna, piše medicalnewstoday.com.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.