navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Opasno

Ljekari upozoravaju: Nakon ujeda krpelja možete postati alergični na meso

Simptomi alergije uključuju osip, bol u stomaku, oticanje dušnika te čak i anafilaktički šok

Objavljeno: 07.10.2019. u 16:05
get url
text
Krpelj
Krpelj

Svjetski ljekari upozoravaju da krpelji osim lajmske bolesti mogu prenijeti i potencijalno smrtonosnu alergiju na sve crveno meso. Riječ je o alergiji za koju nema lijeka, a ona uključuje janjetinu, govedinu, svinjetinu i drugo crveno meso, divljač također, prenosi Daily Mail.

U Velikoj Britaniji zabilježeno je pet slučajeva u kojima su pacijenti razvili ozbiljnu alergiju na crveno meso, koju su dobili nakon uboda krpelja. Za alergiju ne postoji lijek, samo preventivne mjere, a one su potpuno izbjegavanje konzumiranja crvenog mesa.

Ljekari pojašnjavaju da neki krpelji u sebi nose tip šećera nazvan "alfa-gal" koji se nalazi u većini životinja, ali ne i u primata, među koje spada i čovjek. Krpelji alfa-gal pokupe sisajući krv domaćim životinjama ili divljači te ga slinom prenose kad ubodu čovjeka.

Čovjekov imunološki sistem inače ne registrira alfa-gal prilikom normalne konzumacije crvenog mesa jer on prolazi samo kroz probavni sistem, ali kada se u ljudski organizam alfa-gel unese putem krvotoka, i to više puta, imunološki sistem može ga prepoznati kao strano tijelo i proizvesti čitavu vojsku antitijela protiv tog tipa šećera.

To na kraju rezultira reakcijom na crveno meso već i kod samog mirisa, a ona postaje drastično intenzivnija prilikom njegove konzumacije. Simptomi uključuju osip, bol u stomaku, oticanje dušnika te čak i anafilaktički šok.

No to nije sve, jer dok većina alergijskih reakcija nastupa trenutno nakon izlaganja alergenu, u ovom slučaju ona izbija tek tri do osam sati nakon konzumacije crvenog mesa, upozoravaju ljekari.