Ljekari upozoravaju: Upotreba mobitela kobna za dječiji vid

Objavljeno: 09.01.17 u 19:37


Nova studija analizirana na 916 korejske djece između sedam i 12 godina pokazala je da su pametni telefoni i više nego opasni za korištenje, posebno kada je riječ o očima.

Upotreba mobitela dovodi do suhoće očiju
Upotreba mobitela dovodi do suhoće očiju

Istraživanje objavljeno u časopisu BMC Opthalmology otkriva da djeca koja provode više vremena koristeći se mobitelima imaju i više simptoma sindroma suhog oka.

Djeci kojoj su pametni telefoni uskraćeni na mjesec dana, simptomi su se povukli.

Suho oko ili kseroftalmija stanje je u kojem oči ne suze dovoljno, što izaziva crvenilo, otok i iritaciju oka. Obično se povezuje sa starijim ljudima, ali specijalisti vjeruju da se to stanje u djece podcjenjuje.

Kada gledamo u ekrane i monitore, manje trepćemo što znači da dolazi do pojačanog isparavanja suznog filma i rasta vjerojatnosti za bolest suhog oka.

U studiji je analizirano 916 korejske djece između sedam i 12 godina starosti. U nešto manje od sedam posto njih pronađeno je dovoljno simptoma za dijagnosticiranje suhog oka.

Ustanovljeno je da je 97 posto djece s tim stanjem u prosjeku koristilo pametni telefon više od tri sata dnevno. Oni drugi u prosjeku su se tim uređajem koristili u prosjeku 37 minuta dnevno.