Ljepote Bosne i Hercegovine zaustavljene na slikama Suvade Borić-Šaćiragić

Objavljeno: 23.08.17 u 09:40

U Galeriji Zavičajnog muzeja Konjic u sklopu Konjičkog kulturnog ljeta otvorena je 18. samostalna izložba slika sarajevske slikarke Suvade Borić-Šaćiragić pod nazivom “Bosna i Hercegovina – moja ljubav, impresija, inspiracija...“  

Umjetnica se predstavila sa 30 ulja na platnu različitih dimenzija na kojima dominiraju motivi iz Bosne i Hercegovine.

- Priroda je njeno osnovno izvorište inspiracije. Njen inspirativni kosmos. Za nju je priroda nešto što se mora, i danas, pisati velikim slovom, ona je neiscrpna izdašnost koja ne presahnjuje, s kojom se može voditi dijalog bliskosti i pored uspostavljenog neprijateljstva prirode i čovjeka. Filozofija lijepog jeste još dovoljno produktivan princip stvaranja koji se ne može odbaciti, bez obzira na svu otuđenost. Ljepota je poruka Suvadine slike. Izvor i uvir njen. Svaka njena slika i jeste metafora lijepoga - kazao je likovni kritičar Vojislav Vujanović.

Suvada Borić-Šaćiragić cijeli svoj život provela je u Sarajevu i BiH, gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju i Prirodno-matematički fakultet na kojem je i odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti zaštite životne sredine. Od malih nogu iskazivala je posebnu naklonost prema prirodi i umjetnosti.

- Oduvijek sam smatrala da biti umjetnik znači živjeti u nekoj drugoj ljepšoj dimenziji života, jer umjetnik ima moć da ono što živi pretoči u muziku ili na platno! Umjetnici nalaze suštinu u svakom trenutku i od tih trenutaka stvaraju ljepotu. Volim da slikam. Kada slikam, to sam ja. U slikanju nema laži, nema prevare, ali nema ni granica… To je ono što me privlači… Sloboda. Kada slikam, radim ono što najviše volim, to znam, jer dok slikam, gubim pojam o vremenu i prostoru. Bila bih veoma sretna da vi što zastanete pred mojom slikom osjetite moja osjećanja, jer mi zajedno, ja koja slikam sliku i vi koji je gledate činimo jednu humanističku svijest, odnosno potrebu za stvaranjem lijepog, uživanja u lijepom ili posjedovanjem lijepog. U tom fenomenu stvaranja lijepog krije se moj identitet umjetnika, a u lijepom, odnosno zanatskoj vještini sama umjetnost - istakla je Borić-Šaćiragić.

Do sada je imala sedamnaest samostalnih izložbi uz više od pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu što pokazuje izvanrednu umjetničku i duhovnu zrelosti ove izuzetne i svestrane umjetnice.