open-navfaktor-logo
search
Bračni parovi u izolaciji
"Ljubav nikad nije bila jača, rad nas spašava od svađa"
Nauka definiše čovjeka kao društveno biće, a trenutna situacija koja zahtijeva socijalnu distancu umnogome utječe na ponašanje i psihu individue.
04.04.2020. u 10:59
get url
text

Psiholozi i drugi učenjaci na tom polju odmah po početku trenutnog stanja su se uključili u pomoć i svakodnevno apeliraju na negativne strane izolacije čovjeka.

Tu su i brojna udruženja koja upozoravaju i prijavljuju povećan broj slučajeva porodičnog nasilja, koje, kako se navodi, uzrokuje stres zbog izoliranosti, strah zbog nesigurnosti posla i finansijskih problema. S druge strane, većina se sa trenutnom situacijom nosi kroz humor, govoreći da će pandemija dovesti do povećanja broja razvoda, ili će kroz devet mjeseci uzrokovati baby boom.

Brojni bračni parovi se sada suočavaju sa novim izazovima, od zajedničkog rada od kuće, djece koja ne mogu izlaziti vani i nastavu prate online, tako da je ovo vrijeme za svakoga veliki test strpljenja i živaca.

Kada su u pitanju naše javne ličnosti, većina je složna da je novonastala situacija pozitivno utjecala na njihove odnose sa supružnicima. Neki su u punom naponu kreativnosti i rade na novim zajedničkim idejama i projektima, dok su drugi jednostavno posvećeni svojim boljim polovinama i konačno imaju dovoljno vremena da uživaju u zajedničkim trenucima i slave ljubav.

- Život teče normalno u nenormalnim okolnostima. Trudimo se da što zabavnije ispunimo dan. Mi imamo troje djece, tako da skoro nemamo slobodnog vremena. Djeca imaju svakodnevne aktivnosti, edukacije, školu, fizičke aktivnosti po kući. Super nam je, koliko sada može biti super. I prije pandemije uvijek smo bili zajedno, ali smo stalno išli na planine, izlete, putovanja... Sada je sve to u stanu. Ovo nam svima treba biti opomena. Lako se praviti bezobrazan, treba biti strpljiv i podnijeti sve na najbolji mogući način – kaže glumac Ermin Sijamija koji je u sretnom braku sa Amrom Kapidžić i imaju dvije kćerke i sina.

Armin Šaković poznat je kao veliki boem i čovjek kojeg "ne drži mjesto", tako da mu je ova situacija nešto novo, na šta se opet lako adaptirao.

- Na sve se čovjek navikne, pa i da je stalno sa ženom. Prije korone Đena i ja smo se svađali, a sada nikako. Ovaj koronavirus nas je zbližio. Nikad se nismo voljeli više u životu. Ima korona i dobrih strana. Sada vidiš ljepotu u odlasku u granap, a sve prije smo uzimali zdravo za gotovo. Nedostaju mi izleti, more, rijeka, pomalo i kafana – iskren je Šaković.

Đana i Armin Šaković

Poznata televizijska voditeljica Naida Kundurović sredinom decembra vjenčala se sa svojim izabranikom Esadom Zečevićem. Iako nije dugo u braku, priznaje da ih je situacija sa koronavirusom dodatno zbližila.

- Nikad nam nije bilo bolje. Iako smo u braku 3-4 mjeseca, korona je za nas bila izazov šta da radimo. Umjesto da kukamo i da se pobijemo, pokrenuli smo YouTube kanal Aya Touch. Suprug je iza kamere, ja ispred kamere, i tako stalno. Bavimo se tematikama duše, života... Kreiramo od jutra do mraka i vrijeme nam brzo prolazi u izolaciji na našoj vikendici. Samo kreacija, tako da se nemamo kada ni posvađati. Kako kažu, rad spašava, a tako i od svađa i u vrijeme korone – zaključuje Naida Kundurović.

Naida Kundurović i Esad Zečević

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.