open-navfaktor-logo
search
Hvalio Kolindu
Ljubić (ne)legitimni: Saborski zastupnik iz susjedne RH o formiranju Vlade Federacije BiH
Na pitanje o formiranju Vlade FBiH i uspostavu vlasti na nivou ovog entiteta Ljubić vjeruje da će taj proces ići "simultano s procesom izmjena Izbornog zakona"
20.12.2019. u 14:24
get url
text

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS), novinarima u Mostaru je dao izjavu o nedjeljnim izborima u Hrvatskoj. Tačnije, ocijenio je kandidatkinju i aktuelnu predsjednicu Hrvatske "idealnom" da vodi tu susjednu državu. 

Posebno je naglasio njenu ulogu u borbi za "legitimno predstavljanje Hrvata u Bosni i Hercegovini". 

Upitan je i da komentira odluku Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske, koja je smijenila članove biračkih odbora u Banjoj Luci i Sarajevu, jer su pripadali HDZ-u, Ljubić je kazao da će biti imenovani drugi članovi biračkih odbora jer članovi moraju biti nezavisni.

Na pitanje o formiranju Vlade FBiH i uspostavu vlasti na nivou ovog entiteta Ljubić vjeruje da će taj proces ići "simultano s procesom izmjena Izbornog zakona".

-Bez obzira na to što neki na političkoj sceni govore, kao što je Komšić, ja vjerujem da će legitimni predstavnici svih strana doći do zadovoljavajućeg rješenja - istaknuo je.

Također je mišljenja da ne bi trebali slati nikakve nove prijedloge za imenovanja nove Vlade FBiH bez izmjena Izbornog zakona. On je kazao da nema informaciju o tome da li će Marinko Čavara ostati predsjednik FBiH.

Na pitanje da li su se ekspertne grupe SDA i HDZ-a uopće sastajali nakon dogovora dvojice lidera u Mostaru, Ljubić je rekao da o tome nema informacija.

-To je pristup koji ja podržavam, da se stave na sto prijedlozi i da se onda razgovara. Prijedlog koji je već bio u proceduri Doma naroda, i kao takav usvojen, osigurava sigurno legitimno predstavljanje Hrvata na svim nivoima. Bit ćemo spremni da razumijemo i drugu stranu. Razumijem zabrinutost bošnjačke strane jer bi se moglo desiti da u nekom važnom kantonu za Bošnjake ne bi bili izabrani predstavnici tog naroda. Smatram da se može doći do kvalitetnih rješenje koji će zadovoljiti legitimna predstavljanja sva tri konstitutivna naroda - zaključio je Ljubić, saborski zastupnik u Hrvatskoj. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.